Česko bude kontrolovat vejce dovážená ze všech zemí, říká ministr Jurečka

Marian Jurečka

Marian Jurečka Zdroj: Michael Tomeš E15

Marian Jurečka
Marian Jurečka
Marian Jurečka
Marian Jurečka
Marian Jurečka
6
Fotogalerie

Česko od středy zavede nová bezpečnostní opatření kvůli jedovatému insekticidu fipronilu, který kontaminoval několik tun vaječných výrobků. Kontrolou budou muset projít všechna vejce a vaječné výrobky dovážené do Česka. Radiožurnálu to dnes řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Dosud se kontrola týkala vajec jen z Belgie a Nizozemska.

"Od zítřka (středy) rozšíříme mimořádná veterinární opatření, která jsme už udělali na výrobky z Holandska a Belgie, na veškeré ostatní země," řekl Jurečka.

Čeští veterináři dnes dostali z Německa varování, že do České republiky dorazilo několik tun vaječných výrobků kontaminovaných fipronilem. "Do dvou provozoven v Plzeňském a Jihočeském kraji se dostala zásilka, která by měla být kontaminovaná fipronilem. Měly by to být pasterizované žloutky a tekutá pasterizovaná vejce. V tento okamžik zjišťujeme, kam dále společnost tuto zásilku distribuovala," potvrdil Jurečka Radiožurnálu.

Skandál se závadnými vejci vypukl v srpnu, kdy se na trhu v Belgii, Nizozemsku a Německu objevily miliony vajec obsahujících jedovatý fipronil, obvykle používaný v přípravcích proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se však podávat zvířatům, jejichž maso jedí lidé. V souvislosti s kauzou provedly úřady razie v několika zemích.

Eurokomisař pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis oznámil, že skandál s insekticidem ve vejcích zasáhl zatím 26 členských zemí EU a také 19 dalších států.

V Česku se sice kontaminovaná vejce neobjevila, společnost Mondelez však v pondělí oznámila, že stáhla šest šarží svých Zlatých žloutkových věnečků z českého a slovenského trhu, protože by v nich mohl fipronil být. Na výsledky testů se čeká.