Český alkohol dál nesmí na Slovensko

Ilustrační foto (Foto: ČTK)

Ilustrační foto (Foto: ČTK) Zdroj: CTK

Slovenští importéři alkoholu spolu s českou Unii výrobců a dovozců lihovin (UVDL) požadují od slovenské vlády uvolnění prodeje českých lihovin na Slovensku. Jejich dovoz a distribuci Bratislava před více než dvěma týdny zakázala po sérii často smrtelných otrav metanolem v Česku. Opatření hodlá zmírnit až po vrácení všech nynějších zásob nápojů výrobcům do Česka.

„V Slovenské republice jsme se nepohnuli dále. Produkty, které jsou prokazatelně bezpečné, jsou stále v skladech. Tato kauza se týká černého trhu, nikoliv tradičních výrobců,“ řekl předseda sekce importérů lihovin u slovenského Svazu obchodu a cestovního ruchu Roman Pócs na společné tiskové konferenci se zástupci UVDL. Připomněl, že v obchodní síti na Slovensku se výskyt alkoholu s nadměrným množstvím nebezpečného metanolu nepotvrdil.

Slovenští importéři alkoholu a UVDL chtějí, aby na Slovensku podobně jako v Česku byl povolen prodej lihovin vyrobených v ČR do konce minulého roku bez omezení a u novější produkce po předložení certifikátu původu. Hodlají také spustit internetovou stránku, na které si Slováci budou moci zkontrolovat původ tvrdého alkoholu. V Česku už takový web funguje.