Čínská Bordeaux bude mít i svůj zámek

Vizualizace čínského vinařského zámku

Vizualizace čínského vinařského zámku Zdroj: Chinadaily

Nejstarší a největší producent vín v Číně, společnost Changyu Pioneer Wine zahájila v Jen-tchaj, v provincii Šan-tung výstavbu rozsáhlého zámku v hodnotě nejméně 24 milionů dolarů. Romantická stavba evropského stylu ponese jméno Roberta Tinlota, který ve svých 80ti letech zastává funkci honorárního prezidenta mezinárodní organizace pro víno a vinohradnictví a francouzského vinařského institutu.

Tinlotovo Chateau se stane součástí mezinárodního „vinného města“, které vyroste na předměstí Jen-tchaj na celkové ploše 413 hektarů. Po dokončení má být zámek obklopen vinicemi, díky nimž bude ročně vyprodukováno kolem 250 tisíc lahví kvalitního vína určeného pro nejnáročnější klienty. Podle plánů hodlá společnost utratit na ambiciózní projekt přibližně 6 miliard jüanů (18,17 miliard korun).

Výběr osobnosti jednoho z nejznámějších světových odborníků na vína jako patrona není náhodný. Tinlot udržuje kontakt s čínskými vinaři a konkrétně s oblastí Jen-tchaj již přes dvacet pět let. Počátkem září se osobně zúčastnil ceremoniálu, díky němuž byla stavba zahájena. Akceptoval také nabídku stát se doživotním honorárním prezidentem zámku. Číňané mu hodlají v areálu postavit také sochu.

První vinařství, které splňuje nejvyšší kritéria stojí v Číně od roku 2002První vinařství, které splňuje nejvyšší kritéria stojí v Číně od roku 2002 | Chinadaily

První špičkové vinařství je v Číně od roku 2002

„Udělám vše, co bude v mých silách, abych propagoval toto místo a aby byla jeho vína s unikátní čínskou příchutí k dispozici zákazníkům co nejdříve,“ uvedl Tinlot. Prvotřídní kvalitu vín zaručí prémiové odrůdy hrozen a také vyspělé technologii používané při jeho zpracování zaručena.

„Tato vína budou mít vysokou hodnotu pro sběratele a stanou se dobrou volbou pro investory,“ uvedl pro China Daily generální manager zámku Čou Chung-ťiang.

Oblast kolem Jen-tchaj je považována za čínskou Bordeaux. A to nejen díky podobné zeměpisné šířce. Pěstování nejlepších odrůd hroznového vína a výrobě nejkvalitnějších vín v zemi nahrává tamní dobrá půda, dostatek slunce a vhodná vlhkost vzduchu. Prvotřídní kvalitu vín Tinlotova zámku má do budoucna zaručovat i skutečnost, že budou nejméně deset let staré vyráběné navíc v limitovaných edicích.