Evropská komise chce omezit přímou podporu velkým farmám v EU

EU, EK, Evropská komise

EU, EK, Evropská komise

Přímé platby velkým zemědělským podnikům od Evropské unie by se měly omezit na 300 tisíc eur (7,25 milionu korun) ročně. Celkové přímé dotace by tak klesly z nynějších 40 miliard eur o nejméně 2,5 miliardy eur, tedy o šest procent. Plyne to z návrhu Evropské komise na reformu Společné zemědělské politiky (SZP) EU od roku 2014.

Proti návrhu komise se však zřejmě opět zvedne odpor zemí s velkými farmami jako Británie, Německa nebo České republiky. Vlády zemí EU odmítly podobnou diskriminaci dotací už v reformě Společné zemědělské politiky EU z roku 2007.

Omezení plateb podle komise vyřeší nynější situaci, kdy se značná část zemědělské podpory, která je nejdražším programem EU, dostává do rukou malého počtu velkých farem. Zemědělské dotace přitom v současnosti tvoří zhruba 40 procent unijního rozpočtu, jehož objem přesahuje 120 miliard eur. Brusel slibuje, že veškeré úspory si budou moci ponechat vlády členských zemí.

Návrh již kritizoval britský liberální poslanec Evropského parlamentu George Lyon, protože by trestal efektivní výrobce a podporoval neefektivnost. „Trestání těch, kdo jsou nejefektivnější a nejvíce schopni konkurovat, přivede evropské zemědělství na špatnou cestu. Musíme zajistit, aby byl návrh komise v této věci poražen, až se o něm začne jednat,“ řekl Lyon.

Mezi dalšími návrhy komise je podmínit třetinu přímých plateb tím, že zemědělci budou plnit nová kritéria ekologické a klimatické politiky. Komise chce tak zajistit, aby podporu dostali jen „aktivní farmáři“. Návrh omezení dotací chce komise zveřejnit 12. října spolu s dalšími plány reforem SZP, uvedl mluvčí komise Roger Waite. Vlády zemí EU a poslanci Evropského parlamentu pak zahájí dlouhý proces schvalování, který může trvat až dva roky.