Exministr Toman je jediným kandidátem na šéfa Agrární komory

Bývalý ministr zemědělství Miroslav Toman

Bývalý ministr zemědělství Miroslav Toman

Staronový šéf Potravinářské komory a bývalý ministr zemědělství Miroslav Toman je jediným kandidátem na prezidenta Agrární komory. Jeho kandidaturu podpořilo představenstvo komory, a informaci potvrdil současný prezident největší domácí nevládní organizace zemědělců Jan Veleba. Ten stojí v čele komory od roku 2005 a letos již kandidovat nebude. Volební sněm komory se uskuteční 20. března v Olomouci

Vnitřní předpisy komory podle Veleby nestanovují, kolik volebních období může organizaci vést jedna osoba. „Teoreticky bych mohl kandidovat až do smrti,“ poznamenal s tím, že tři volební období podle něj stačí a je třeba, aby jej vystřídal někdo jiný. Veleba je navíc od října 2012 nezávislým senátorem a dlouhodobě podle něj nelze vykonávat obě funkce najednou.

Podle Veleby i dalších osob z prostředí nevládních zemědělských organizací není příliš pravděpodobné, že by svou kandidaturu před sněmem ohlásil ještě někdo další.

Na pozici viceprezidenta podle Veleby již ohlásil kandidaturu jeho předchůdce Václav Hlaváček, který organizaci vedl v letech 1997 až 2005. Jeho protikandidátem by měl být člen představenstva komory za Královéhradecký kraj Jaroslav Vojtěch. Na post druhého viceprezidenta je zatím jediným kandidátem současný viceprezident Bohumil Belada.

Agrární komora
Členové Agrární komory hospodaří na více než 70 procentech zemědělské půdy v zemi. Členské podniky zaměstnávají zhruba 103 tisíce lidí. Komora kromě zemědělců sdružuje lesníky, potravináře, ale například i včelaře.