Firma Velká pecka, provozující Rohlik.cz, má miliardové obraty. Letos poprvé je i v zisku

Internetový investor Tomáš Čupr

Internetový investor Tomáš Čupr Zdroj: Anna Vacková

Podnikatel Tomáš Čupr
Podnikatel Tomáš Čupr
Rohlík.cz
4
Fotogalerie

Firmě Velká pecka, která provozuje internetový obchod s potravinami Rohlik.cz, v minulém finančním roce končícím letos 30. dubna meziročně vzrostly tržby za prodej zboží o 62 procent na 2,4 miliardy korun. Společnost vlastní podnikatel Tomáš Čupr. Firma poprvé od svého vzniku dosáhla kladného hospodářského výsledku. 

Její čistý zisk činil 108 tisíc korun, zatímco v minulém účetním období byla firma ve 102milionové ztrátě. Vyplývá to z výročních zpráv zveřejněných ve Sbírce listin.

Letos by podle Čupra měl e-shop dosáhnout 4,5miliardového obratu. Podle auditora firma vykazovala ke konci dubna letošního roku záporný vlastní kapitál ve výši 10,5 milionu korun. Čupr k tomu uvedl, že výši vlastního kapitálu firma nesleduje, protože má podle něj nulovou relevanci k hospodářskému výsledku a její hodnotě. „Jeho navýšení může být otázkou dalšího ziskového roku, nebo rozhodnutí vlastníků o jeho navýšení kdykoliv v čase,“ odpověděl.

V uplynulém období rozšířil e-shop rozvoz do dalších měst, jako jsou Jaroměř, Chrudim, Rokycany, Vyškov, Olomouc a Prostějov. Začal také pracovat na expanzi na zahraniční trhy, začátkem prosince plánuje rozvážet zboží do Budapešti.

„Do růstu jsme se postupně dostali díky komplexnímu budování firmy za posledních pět let. Nadále plánujeme zvyšovat tržní podíl na trhu s online prodejem potravin, k čemuž nám pomáhá nejen důraz na customer care, znalost potřeb zákazníků, ale třeba i významné rozšiřování a automatizace stávajícího skladu v Praze,“ uvedl Čupr.

Firma se chce také orientovat na expanzi na zahraničních trzích, jako je Maďarsko, kam přivede v segmentu potravin také značku Marks&Spencer. Příští rok chce Čupr expandovat do Vídně a výhledově i do Bukurešti.