Kvůli Rusku letos přijdou čeští potravináři o 300 milionů

Madeta

Madeta Zdroj: Marek Podhora, Mlada fronta E15

Čeští vývozci zemědělských komodit a potravin kvůli sankcím na export do Ruska přijdou do konce roku na tržbách o 250 až 300 milionů korun. Embargo dopadne hlavně na tuzemské mlékárny. Navíc další problémy může výrobcům způsobit očekávaný přetlak nabídky zboží na trzích. Škody v důsledku poklesu cen komodit mohou být podle agrární komory pro české firmy až miliardové. Evropská unie zároveň uvolnila na pomoc postiženým zemědělcům 3,5 miliardy korun.

Z českých potravinářů by podle ministerstva zemědělství měli zákaz nejvíce pocítit zpracovatelé mléka, kteří do Ruska vozí především sušené mléko, syrovátku, sýry a mražené máslo. Tržby by výrazněji měly propadnout také vývozcům drůbežího a králičího masa, masných konzerv, paštik či zmrzliny.

„Vzhledem k tomu, že na ruském trhu byly závislé významné země Evropy jako například Německo, Francie, Nizozemsko, Itálie, Dánsko či Polsko, lze očekávat, že nerealizované zboží zůstane na zásobách,“ uvedlo ministerstvo. Výrobci z těchto evropských zemí budou následně hledat odbytiště jinde a snažit se zlevněné zboží vyvézt jinam.

„V prvopočátku z toho může profitovat spotřebitel, v konečném důsledku to ale může mít dopad na mlékárenskou, respektive zemědělskou ekonomiku,“ upřesnil agrární resort.

Brusel uvolní 125 milionů
Na pomoc zemědělcům postiženým ruským embargem přispěchala také Evropská komise, která na jejich podporu mimořádně uvolnila 125 milionů eur (téměř 3,5 miliardy korun). Opatření s platností ode dneška do konce listopadu se konkrétně týká pěstitelů zeleniny a ovoce.
Brusel podpoří pěstitele téměř 20 druhů ovoce a zeleniny, podléhajícím rychlé zkáze. Jde například o pěstitele mrkve, rajčat, zelí, papriky, květáku, okurek, hub, jablek, hrušek, bobulovitých plodů, hroznů nebo kiwi. Podpora se bude provádět prostřednictvím odkupů i odškodněním za předčasné nebo naopak pozdní sklizně. Zemědělci mohou o podporu žádat počínaje dneškem i zpětně.

Jednou z možností, jak mohou firmy ztrátu tradičního odbytiště řešit, je podle MZe vývoz do jiných teritorií, ať už v EU či mimo ni. U vybraných produktů by mohla být výrobcům poskytnuta pomoc formou intervenčních nákupů, vývozních náhrad či finančních kompenzací, případná opatření však musí být nejprve přijata na úrovni EU.

Podle mluvčí Agrární a Potravinářské komory Dany Večeřové je důležité, aby případné kompenzace zohlednily i škody vzniklé druhotně, tedy přetlaku nabídky na evropském trhu, ne pouze prvotní propad tržeb.

Největší obchodní partner mimo unii

Moskva před dvěma týdny v reakci na západní sankce zakázala veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny z EU a USA.

Rusko je v oblasti agrárního zahraničního obchodu dlouhodobě nejvýznamnějším obchodním partnerem ČR ze zemí mimo Evropskou unii. Z Česka se do Ruska loni vyvezlo zemědělského a potravinářského zboží za 2,4 miliardy korun, dovoz činil jen 300 milionů Kč. Mezi nejvýznamnější české vývozní položky do Ruska patří pivo, nečokoládové cukrovinky a mák. Od roku 2009 se ve větším množství vyváží také přípravky k výživě zvířat a potravinové přípravky. Od roku 2010 narůstá vývoz sušenek a vajec.