Lesy ČR čelí dalšímu trestnímu oznámení kvůli IT zakázkám

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Státní podnik Lesy České republiky se potýká s dalším trestním oznámením, kvůli zakázkám na informační technologie je podala protikorupční organizace Transparency International ČR (TIC). Zakázky měly být prokazatelně předražené, v některých případech měla státní firma platit za neuskutečněné služby. Škoda činí minimálně 3,5 milionu korun.

Zakázky se podle TIC týkají firem dynn a Time Import, které již figurují v podezřelých zakázkách s celkovou škodou okolo 350 milionů korun. Tyto zakázky již od loňského roku vyšetřuje policie.

Lesy dle mluvčího Zbyňka Boublíka nerozumějí důvodům, pro které TIC podala trestní oznámení. „Věc je již téměř rok prověřována orgány činnými v trestním řízení. Lesy ČR o této skutečnosti TIC ČR již dříve informovaly. LČR poskytují v dané záležitosti orgánům činným v trestním řízení veškerou potřebnou součinnost a předaly jim také veškeré vyžádané podklady,“ vysvětlil Boublík.

Analýza IT zakázek státní lesnické firmy, kterou nevládní organizace provedla, podle Stanislava Beránka z TIC dokázala několikanásobné předražování služeb proti běžným cenám. Lesy prý navíc platily i za služby, které vůbec nebyly dodavatelskou firmou vykonány. Podezřelé zakázky jsou z roku 2011.

„Práce nebyly vůbec provedeny a bylo fakturováno úplně fiktivní plnění,“ uvedl ředitel TIC David Ondráčka. Vyčíslená škoda dosahuje minimálně 3,5 milionu korun.

Podle Ondráčky se v rámci problémových IT zakázek Lesů v tomto případě jedná o zakázky s drobnějším rozsahem, ale jsou „perfektně zdokladované“ a byla zde způsobena „jasná škoda“. „Z našeho pohledu je to klasické naplnění trestného činu. Vůbec jsme neváhali, abychom toto trestní oznámení podali,“ dodal.

Policie v IT zakázkách Lesů ČR vyšetřuje, jakým způsobem skončilo zhruba 340 milionů korun z plateb za zakázky u neprůhledných zahraničních firem, jež mají konta ve Švýcarsku. Existuje podezření, že IT zakázky za 1,136 miliardy korun zadané Lesy byly úmyslně nadhodnoceny a mohly se jimi vyvádět peníze z podniku.