Lesy ČR kritizují BIS i politici už léta

ilustračí foto (těžba dřeva v Národním parku Šumava)

ilustračí foto (těžba dřeva v Národním parku Šumava) Zdroj: profimedia.cz

Zakázky Lesů ČR pro firmy Dynn a Time Import, o které se zajímá policie, nejsou v centru pozornosti poprvé. Na fakt, že mohou nést znaky korupce, upozorňoval letos v lednu ministra zemědělství Petra Bendla i jeden z bývalých ředitelů státního podniku Jiří Oliva, dnes místopředseda sněmovny za TOP 09.

Lesy ČR však tvrdí, že tyto IT zakázky byly „řádně zadány a soutěženy“. A pro podnik byly podle jeho mluvčího Zbyňka Boublíka nezbytné, protože měl zastaralý informační systém, jehož jednotlivé části spolu nekomunikovaly. To Oliva vyvrací: „Lesy ČR měly už od roku 1999 centralizovaný datový sklad, kde byly veškeré účetní, mzdové či personální údaje“. Dodává, že v době jeho působení v čele společnosti stál provoz celého IT systému asi 24 milionů ročně, a to včetně nákupu hardwaru i softwaru a odměn. Náklady tak činily přibližně devět tisíc na jeden počítač. Dnes podle Olivových propočtů převyšují sto tisíc na počítač. „Je to suma mimo jakoukoli realitu, která může být v lepším případě obrovským plýtváním a nekompetentností, v horším pak obrovskou zlodějnou,“ říká.

Soutěže, jež firma kontrolovaná státem vypsala a vyhrály je Dynn a Time Import, ale nebyly bez potíží. Společnosti Logica a SAP označily jejich průběh za velmi nestandardní a podaly stížnost k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Ten sice správní řízení s Lesy ČR nakonec zastavil, zároveň je však v odůvodnění verdiktu tvrdě zkritizoval.

Státní podnik se dostal i do hledáčku Bezpečnostní informační služby. Ta ve výročních zprávách z let 2007 až 2009 mluví o netransparentnosti finančních toků v Lesích ČR. Stojí v nich, že se jedná o instituci, která kvůli značnému majetku na sebe soustředila pozornost vlivových a lobbistických skupin. To „vytváří prostor pro klientelismus a korupci“.

Kvůli neprůhlednému hospodaření se na generálního ředitele podniku Svatopluka Sýkoru obrátila loni v listopadu místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová. Rozsáhlé trestní oznámení na vedení Lesů ČR podal letos v létě, přímo nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi lidovecký senátor Petr Šilar.