Maďarští včelaři vytáhli proti čínskému medu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes

Import medu z Východu vyvolal demonstrace stovek maďarských včelařů. Svou nevoli dali najevo i v Bruselu.

Benevolentní přístup Evropské unie k čínskému medu, zejména ohledně označení původu, přivedl stovky výrobců medu na demonstraci do Bruselu. „Dnes stačí uvést, že med na pultech obchodů obsahuje suroviny z EU a mimo EU, což je nedostačující a zavádějící, protože výraznou většinu tvoří laciná čínská surovina, která navíc ani není med,“ říká Ferenc Takács, majitel jedné z nejznámějších maďarských firem vyrábějících med Aranynektár (Zlatý nektar). „Medový byznys je obrovský podvod, laciný výrobek dovážený do EU z Číny jako med je v převážné většině průmyslový falzifikát,“ dodává Takács, který nespokojené včelaře do Bruselu přivedl.

Včelařství v Maďarsku živí 15 tisíc lidí, kteří se cítí ohrožení levným a nekvalitním čínským dovozem. Zoltán Koller, představitel Celostátního spolku maďarských včelařů, který zorganizoval souběžnou budapešťskou demonstraci, označuje za spoluviníky obchodní řetězce, respektive obchodníky s medem. Zdá se však, že hlavní cíl spolku, aby řetězce odstranily z pultů výrobky s čínskou surovinou, se nepodaří dosáhnout, protože řetězce popírají, že by prodávaly jakkoli závadný med.

Koller poznamenává, že nejde ani tak o zdraví škodlivé zboží, ale o podvod a klamání zákazníka, protože obchodníci ve směsích postupně snižují podíl čistého kvalitního maďarského medu. Spolek by chtěl dosáhnout alespoň toho, aby v označení původu byla Čína a také podíl čínské suroviny. Úřad pro bezpečnost potravinového řetězce tak zahájil rozsáhlé kontroly v obchodech. Hlavní veterinář Lajos Bognár zase nařídil kontrolu zpracovatelů medu v Maďarsku.

Předseda včelařského spolku László Mészáros však předem říká, že v produktu prodávaném jako med je ze 70–80 procent surovina čínského původu. I on považuje za nutné dosáhnout jasného značení složení na obalech, aby zákazníci nesedali na lep.