Ne všechny dovážené mléčné výrobky mají dost tuku. Prověřuje je inspekce

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) aktuálně věnuje zvýšenou pozornost mléčným výrobků z dovozu. Mnohé z nich neobsahují tolik mléčné sušiny či tuku, kolik avizuje výrobce na obalu, čímž klame zákazníka. Mléčný tuk je totiž nejnákladnější součástí výrobku.

Inspekce zahajuje správní řízení o uložení pokuty s prodejci, nikoli s výrobci. Falšované mléčné výrobky nejsou zdaleka doménou Polska, ale často inspekce nachází falšované výrobky z Německa i Francie. V posledních týdnech našla nejvíce německých falšovaných mléčných výrobků, lze je nalézt na webu Potraviny na pranýři.

Penny Market prodával sýr z Francie Président - Čerstvý sýr s vlašskými ořechy z kraje Dordogne, který měl obsahovat 45 procent sušiny, ale analýza potvrdila pouze 42,6 procenta.

Tři německé sýry se prodávaly v různých řetězcích, nejhůře na tom byl Light Philadelphia smetanový sýr prodávaný v Tesku. Podílu tuku v sušině měl být 38,5 procenta, ale bylo jej pouze 28,7 procenta.

Výrazně méně sušiny bylo také v sýru Camembert Royal Loubek, který prodávala společnost Laktoimex z Prahy a k dostání byl v Albertu, země původu není na obalu uvedená. Místo 63 procent sušiny v něm bylo pouze 45,3 procenta.

Snížení podílu sušiny přitom zásadně mění charakter potraviny. Vzhledem k dosavadním neuspokojivým výsledkům proto SZPI bude nadále intenzivně mléčné výrobky z dovozu kontrolovat.