Řecké jogurty z Česka jsou v ohrožení: proti označení protestují Řekové

Řecký jogurt

Řecký jogurt Zdroj: Stepan Bruner, E15

Krabičky s označením „řecký jogurt“ od tuzemských výrobců jsou trnem v oku ministerstvu zemědělství v Athénách. Řekové protestují u Evropské komise kvůli návrhu české vyhlášky, která mimo jiné určuje požadavky na označení „řecký jogurt“. Podle Athén jde o klamání zákazníků, kteří mají podle unijní směrnice právo na pravdivé informace o potravinách.

„Řecký jogurt se vyrábí v Řecku podle dlouhodobých výrobních postupů a netýká se jednoho typu produktu,“ napsal ministr Evangelou Apostoulou v dopise Evropské komisi podle serveru EurActiv. „Termín řecký jogurt je zavádějící a neodráží realitu. Název se totiž vztahuje ke konkrétní zemi, které výrobek vděčí za svoji reputaci.“

V Česku vyrábí svůj produkt pod názvem „řecký jogurt“ Polabské mlékárny pod značkou Milko. „Název „Řecký jogurt“ je dnes používán celosvětově, neodkazuje na původ výrobku, ale na technologii a složení. V samotném Řecku je pro tento typ výrobku používán název straggisto,“ napsal E15 generální ředitel Polabských mlékáren Pavel Vybíral.

Kromě „řeckého jogurtu“ by vyhláška definovala i „jogurt řeckého typu“ nebo „stylu“, do kterého se potřebný obsah bílkovin přidává uměle. Sporný návrh ukotvuje v českém právním řádu unijní směrnici, kterou před několika lety společně schválily členské státy a Evropský parlament. Tento typ legislativy Evropské unie dává členským státům určité mantinely, ve kterých se mohou pohybovat, její konkrétní podobu si už ale tvoří samy.

Vyhlášku loni v dubnu ministerstvo zaslalo do Bruselu. „V současnosti se vypořádávají poslední připomínky Komise k uvedené vyhlášce,“ napsala E15 tisková mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková. Protože Řekové neposlali dopis přímo do Prahy, nechce se k němu resort vůbec vyjadřovat.

Komise s českými úřady o sporném označení jogurtu jedná. „Základním požadavkem unijních pravidel je, že označení potravin nesmí klamat zákazníky ve věci svého obsahu a původu,“ napsala E15 mluvčí Generálního ředitelství Evropské komise pro zemědělství a rozvoj venkova Aikaterini Apostolová. Podle postoje Evropské komise zveřejněné řeckým europoslancem Notisem Mariasem české úřady souhlasily s označením země původu produktu, aby zákazníci dostali o jogurtu správné informace.

Athény by se tak mohly dobrat svého, i když si termín „řecký jogurt“ nepřihlásily jako chráněné zeměpisné označení. Řecké vládě se při vyjednávání o smlouvě o volném obchodu s Kanadou zatím nepodařilo vyjednat dostatečnou ochranu pro svůj tradiční sýr feta. I proto teď Athény proti českému „řeckému jogurtu“ reagovaly hodně podrážděně.