Ovocnářům mají škody z mrazu nahradit vyšší dotace a odklad splátek

ilustrační foto

ilustrační foto

Mrazy, které ovocnářům a vinařům způsobily v květnu největší škody za poslední desítky let, chce ministerstvo zemědělství částečně kompenzovat. Plánuje navýšit dotace v rámci programů na restrukturalizaci sadů a na nákup kapkové závlahy o 30 milionů korun. Ovocnářům pomůže také odklad splátek u programů Zemědělec a Půda. Podle odhadů květnové mrazy způsobily na vinicích a sadech škodu až 560 milionů korun.

Sklizeň ovoce bude nejnižší od roku 1984, kdy se sklizně sledují, a zřejmě nejnižší za posledních 50 let. Řekl to dnes předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Celková sklizeň ovoce by letos měla meziročně klesnout o pětinu na 85.810 tun. V porovnání s pětiletým průměrem sklizní let 2006 až 2010 bude propad činit 48 procent. U jablek, která jsou hlavním ovocným druhem v českých sadech, se čeká pokles proti pětiletému průměru o 51 procent na pouhých 65.952 tun. Meziroční pokles u jablek činí 36 procent.

„Mrazy částečně nebo úplně poškodily asi 10 500 hektarů ovocných sadů a 1 150 hektarů vinic. Podle odhadů přišli vinaři o 60 milionů korun, ovocnáři očekávají ztráty až do výše 500 milionů koruni,“ řekl ministr zemědělství . „Dotace na obnovu sadů chceme zvýšit o 20 milionů, dotace na vybudování závlah o 10 milionů korun. Za 20 milionů jde restrukturalizovat až 150 hektarů sadů,“ doplnil ministr.

Fuksa chce také požádat předsedu vlády o souhlas použít prostředky z nespotřebovaných výdajů, tedy ze zatím nevyužitých peněz z rozpočtu ministerstva zemědělství. Před navýšením bylo pro letošní rok v programu restrukturalizace 30 milionů a v programu na vybudování kapkových závlah 10 milionů korun.

Letos mezi 4. až 6. květnem klesly teploty v některých pěstitelských oblastech až pět stupňů pod nulu. Ve vinařské oblasti Čechy mrazy poničily většinu vinic.