Polovina českého masného skotu je bio. Na trh přesto často jde jako běžné hovězí

Biochov

Biochov Zdroj: profimedia.cz

Víc než polovina masného skotu v zemi je chována v bio režimu. Jatka však nemají certifikaci, na pult obchodních řetězců se tak maso většinou dostává jako konvenční, řekl na tiskové konferenci ředitel odboru environmentálního a ekologického zemědělství ministerstva zemědělství Jan Gallas. Samotný sektor biopotravin se podle ministerstva rozvíjí. Nyní je v Česku 712 výrobců biopotravin, meziročně jich přibyla desetina.

„Biojatek nutno říct v poslední době příliš nepřibývá, oproti tomu roste intenzita ekologicky chovaných zvířat,“ uvedl Gallas.

Podle manažerky Pro-Bio Svazu ekologických zemědělců Kateřiny Urbánkové organizace nyní jedná s obchodními řetězci, aby maso s označením bio více prodávaly. Také potvrdila, že výrobci masa, kteří kdysi poráželi v biorežimu například jenom jeden kus za týden, nyní porážejí pět týdně.

Stát letos poprvé podporuje marketingově biopotraviny a ekologické zemědělství. Zakázku za 24,5 milionu korun vyhrála brněnská společnost Media Age. „Musíme si vyhodnotit, jak dopadne letošní kampaň, a na základě toho se vedení rozhodne, jak právě tuto značku posílit mezi spotřebiteli,“ řekl o budoucích investicích Petr Jílek, který je na ministerstvu pověřený řízením sekce zemědělských komodit a ekologického zemědělství.

Češi předloni podle státu nakoupili biopotraviny za 2,55 miliardy korun, cena spotřebovaných biopotravin tak vzrostla o 13,5 procenta. Každý člověk za ně v průměru zaplatil 241 korun, tedy o 28 korun meziročně více. Nejvíc lidé kupují v biokvalitě mléko a mléčné výrobky, ovoce a zeleninu a šťávy z nich a také zpracované potraviny jako koření, hořčice, kávu, čaj nebo hotové pokrmy typu kojenecké výživy.

Podíl biopotravin se předloni na celkové spotřebě se meziročně zvětšil zhruba o dvě desetiny procentního bodu na 0,9 procenta. Trh s biopotravinami rostl šestým rokem v řadě, spotřeba vzrostla nejvíce od roku 2008. Stále však nedosahuje tří procent, kterých chtělo dosáhnout ministerstvo zemědělství již v roce 2016.

Celkový obrat s biopotravinami včetně vývozu dosáhl 4,19 miliardy korun. Vývoz vzrostl na 1,64 miliardy, z toho reexport činil 259 milionů korun, tedy 16 procent. České biopotraviny se nejvíce prodávají do Německa a Rakouska.

V ČR se loni vyrobilo 67 714 tun hovězího a telecího masa, meziročně skoro o šest procent méně. V režimu ekologického zemědělství se v České republice chová 17 procent skotu, skoro polovina ovcí, 35 procent koz a 22 procent koní. Ekologicky obhospodařovaná půda je 12,37 procentech celkového zemědělského půdního fondu.