Organické zemědělství je na vzestupu | E15.cz

Organické zemědělství je na vzestupu

Organické zemědělství je na vzestupu
Ilustrační foto
• 
ZDROJ: profimedia.cz

Aneta Ščotková

Lidé čím dál více preferují přírodní, organické a bio produkty.

Bio, eko, natural, organic, GMO free. Při pohledu do regálů supermarketů se může zdát, že „obyčejným“ výrobkům bez nějakého dalšího označení zvoní umíráček. Moderní společnost vyhlásila válku sama sobě. Nejíst nic, do čeho příliš zasahoval člověk, vše co nejvíce přírodní. Člověk je zlý, příroda dobrá. Průzkumem rostoucího zájmu o organické produkty se v poslední době zabývalo hned několik zahraničních výzkumných agentur. Čísla se sice liší, všechna se však shodují na tom, že celý trh dále významně poroste.

Největšími konzumenty organických výrobků jsou Severoameričané a Evropané. Deník The Guardian například píše o šestiprocentním růstu prodejů v sektoru organických potravin v Británii v době, kdy celý sektor potravin a nápojů rostl o pouhá dvě procenta. USA zaznamenaly podobné tempo. Růst ale hlásí také asijské země jako Thajsko, Vietnam či Kambodža. K největším producentům organických potravin pak patří země jako Indie, Etiopie nebo Mexiko.

Sucho způsobilo německým zemědělcům škody za miliardu eur

Za touhou po konzumaci organicky pěstovaných produktů stojí hnutí propagující zdravý životní styl a udržitelný přístup k životu. Organické plodiny jsou totiž pěstovány bez použití syntetických pesticidů, ropných hnojiv a metody genetické modifikace. Zvířatům chovaným na mléko a maso je pak podáváno jen organicky pěstované krmivo, žádné hormony ani antibiotika.

Názory na to, jak moc je organické stravování dobré pro všechno a všechny, se každopádně liší. Ekologické zemědělství je na jednu stranu propagováno jako slibný udržitelný přístup k produkci potravin, například analýza časopisu Nature z loňského podzimu ale tvrdí, že stoprocentní přesun k ekologickému zemědělství je vzhledem k množství dostupné půdy v podstatě nemožný. Její autoři pak lidstvu doporučují hlavně omezit vyhazování jídla, snížit spotřebu masa a s tím spojené pěstování plodin na krmivo pro zvířata.

A pokud jde o vliv na lidské zdraví? Ano, přírodně vypěstované potraviny jistě mají své výhody. Někteří vědci každopádně upozorňují na fakt, že kult přírodna a přirozena by neměl být tolik přeceňován. Přirozená je totiž třeba i smrt.

Jak vypadá moderní zemědělství: farmy osazené senzory obletují drony

 
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!