Rostlinné burgery zlákaly i výrobce Many. Začal je prodávat v Česku a Německu

Rostlinný burger od výrobce Many

Rostlinný burger od výrobce Many Zdroj: Mana

Rostlinný burger od výrobce Many
Rostlinný burger od výrobce Many
Balicí linka Many v Německu
Balicí linka Many v Německu
Spoluzakladatel Heaven Labs Jakub Krejčík
6
Fotogalerie

Výrobce potravin Heaven Labs, který produkuje nápoje Mana, začal vyrábět rostlinné burgery. Zahájil jejich prodej v Česku a Německu, chce je dodávat i do Spojených států. Burger by měl být dostupný i v běžných obchodních řetězcích. Burger obsahuje směs hrachové, rýžové, konopné, mungové a řasové bílkoviny.

"Na vývoji burgeru jsme pracovali téměř tři roky," uvedl spoluzakladatel firmy Jakub Krejčík. Jde podle něj o nutričně kompletní rostlinnou alternativu k masu. "Věříme, že nám burger pomůže v Americe výrazně prorazit už v druhé polovině příštího roku a naplno pak o rok později," dodal. Firma by chtěla v příštím roce mít obrat v USA milion dolarů (cca 23 milionů korun).

K burgerům bez masa se přiklání stále více výrobců potravin a gastronomických podniků. Po Nestlé ČR, které ho dodává do českých obchodních řetězců a německého McDonald´s, ho začal v listopadu v Česku prodávat ve svých provozovnách Burger King.

Firma výrobek neoznačuje za vegetariánský, protože ho připravuje na stejném grilu jako hovězí maso. Letos se zařazením vegetariánského burgeru přišel řetězec Burrrito Loco, menší prodejci bez nadnárodní podpory pak již burgery, kde jsou náhražky masa, nabízejí delší dobu.

Firma Heaven Labs byla založena v roce 2014. Loni utržila 151 milionů korun, meziročně o 85 procent více. Letos Krejčík očekává tržby kolem 200 milionů korun. Nápoj Mana, dosud stěžejní výrobek firmy, slouží jako úplná náhrada stravy.