Sklizeň chmele v Česku bude nejnižší za 40 let

Sklizeň chmele

Sklizeň chmele Zdroj: profimedia.cz

Česko dál ztrácí pozice v produkci chmele. Podle odhadů Svazu pěstitelů chmele dosáhne letošní úroda výše 4300 až 4400 tun, což je podle údajů svazu nejméně od roku 1971.

Na výsledku se projevují dva hlavní faktory. Prvním je léta klesající výměra ploch, na nichž se tuzemský chmel pěstuje. Ta je oproti první polovině devadesátých let letos poloviční. Druhým faktorem je letošní počasí. „Silné mrazy poškodily v únoru poměrně dost rostlin a sucho v letním období a před sklizní ovlivnilo samotný výsledek sklizně,“ řekl deníku E15 tajemník svazu Michal Kovařík. Přesné údaje bude mít svaz za měsíc.

Oproti loňsku tak sklizeň poklesne asi o třetinu. Na ceně chmele by se ale neúroda neměla příliš projevit, neboť smlouvy pro odběratele včetně pivovarů jsou koncipovány dlouhodobě. Chmel ze sklizně 2012 byl tak již předem smluvně zajištěn včetně ceny. V posledních dvou předcházejících letech jej byla naopak v Česku a obecně v Evropě nadúroda.

Sklizeň chmele v ČeskuSklizeň chmele v Česku | E15

„Do dalších let ovšem u nově uzavíraných smluv očekáváme další nárůst ceny na úroveň pokrývající náklady a umožňující udržení produkce chmele v Česku v budoucích letech, protože ceny se v posledních letech dostaly na velmi nízkou úroveň,“ uvedl předseda představenstva největšího tuzemského producenta chmele, Chmelařství, družstvo Žatec, Zdeněk Rosa. Nižší úroda se ale podle něj projeví v exportu, který meziročně klesne stejně jako celá sklizeň, tedy o 30 až 35 procent.

Rekordní úroda chmele

Vědci přinesli důkazy, že pivo prospívá zdraví

„Naše nasmlouvané ceny zůstávají stejné jako v letech minulých,“ uvedl mluvčí Rodinného pivovaru Bernard Zdeněk Mikulášek, což je podle něj právě důsledek kontraktů uzavíraných dlouhodobě. „V se zřejmě ceny chmele neprojeví. Dá se ale předpokládat, že se projeví zvýšené ceny sladu, vyšší nákupní ceny ječmene a energií,“ dodal.