Veterináři: Chov nosnic doma je riziko

Podle Státní veterinární správy je domácí chov slepic rizikem

Podle Státní veterinární správy je domácí chov slepic rizikem

Státní veterinární správa (SVS) chladí nadšení lidí, kteří si v posledních týdnech kvůli drahým vejcím na trhu pořídili vlastní nosné slepice do domu či v některých případech i bytu či na balkon. Pokud si totiž tito chovatelé nedají pozor a nezabrání jejich nosnicím v kontaktu s volně žijícím ptactvem, mohli by své slepičí opeřence vystavit nebezpečí nákazy.

Drobní chovatelé přitom nejsou na rozdíl od velkochovů u veterinární správy registrováni a tudíž ani nepodléhají jejím kontrolám. „Po vajíčkové aféře je v Česku daleko více míst, dvorků či zahrádek, kde se chovají slepice. Z veterinárního pohledu to zvyšuje riziko kontaktu zvířat v malochovu s volně žijícími ptáky, kteří jsou nositeli salmonely a ptačí chřipky,“ uvedl ředitel veterinární správy Milan Malena.

Správa každoročně provádí monitoring výskytu ptačí chřipky v Česku, od roku 2007 v každém roce u volně žijících zvířat ptačí chřipku nalezla, v několika oblastech i její vysoce patogenní formu. V Česku napadla ptačí chřipka hejna v chovech zejména v roce 2007, stát tehdy vyplatil přes 50 milionů.