Veterináři spustili web s výsledky kontrol potravin, vzápětí zkolaboval

potraviny - ilustrační foto

potraviny - ilustrační foto Zdroj: Euro, Martin Pinkas

Státní veterinární správa dnes začala na svých internetových stránkách zveřejňovat výsledky kontrol potravin. Web ale odpoledne pod náporem tisíců návštěvníků zkolaboval a byl nedostupný. Podle mluvčího správy Josefa Dubna technici během odpoledne navýšili kapacitu stránek, nyní je web opět v provozu.

Veterináři budou zveřejňovat na svých stránkách mimo jiné výsledky kontrol výrobků v tržní síti, na jatkách, mrazírnách, výrobnách potravin či dovážených potravin. Informace budou dostupné v on-line mapě. Výrobci potravin krok vítají.

Ministerstvo zemědělství a Státní veterinární správa tak chtějí přispět k lepšímu informování spotřebitelů a veřejnému trestání nepoctivých prodejců, výrobců či chovatelů. „Mapu s výsledky kontrol spouštíme proto, aby se spotřebitelé sami přesvědčili, který výrobce dodržuje pravidla a který nikoliv. V mapě jsou totiž vidět jednotlivé konkrétní případy, kdy něco nebylo v pořádku,“ uvedl ministr zemědělství Petr Bendl.

On-line mapa umístěná na webu zahrnuje data od počátku roku 2013 a obsahuje celkem přes 10 tisíc záznamů. V databázi je přes 300 nevyhovujících vzorků. Červeně jsou na mapě zobrazeny kontroly, při nichž byla zjištěna závada, zeleně pak kontroly s pozitivním výsledkem.

Ženy se více než muži zajímají o složení potravinŽeny se více než muži zajímají o složení potravin | Profimedia.cz

Data se v mapě objevují do 24 hodin od zjištění, zobrazené informace se mohou podle Správy v průběhu úředního řízení měnit. „Celý systém byl zpracován bez jakýchkoli nákladů navíc,“ uvedl ústřední ředitel Milan Malena.

Potravináři záměr veterinární správy vítají. „Potravinářská komora s uveřejňováním výsledků kontrol ze strany Správy souhlasí. Naším požadavkem je, aby u těchto výsledků kontrol byl vždy jasně zveřejněn viník problému,“ řekla mluvčí komory Dana Večeřová. Výrobci by podle ní také uvítali, kdyby ministerstvo zemědělství prezentovalo výsledky kontrol dozorových orgánů na jednom společném webu.

:

Zdeněk Juračka: Vyhláška o značení pečiva je paskvil roku