Vinium má problémy, odnesli to šéfové

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Petr Topic

Vedení Vinia, jedné z největších vinařských firem v zemi, odvolalo obchodního ředitele Tomáše Bínu. Firma hledá na jeho místo náhradu. V současné době pracuje i bez generálního ředitele. Karla Lyčku vedení odvolalo v polovině roku, uvedla vedoucí obchodu společnosti Ladislava Antálková.

Za odvolání Bíny i Lyčky prý jsou neuspokojivé hospodářské výsledky firmy. Dlouhodobě se jí nedaří a její ztráta se prohlubuje.

Firma z Velkých Pavlovic na Břeclavsku loni téměř ztrojnásobila svou ztrátu na 29,6 milionu korun. Naposledy byla společnost v zisku v roce 2005, kdy vydělala osm milionů korun. Hospodaření společnosti negativním způsobem ovlivnily výsledky kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), která skončila mnohamilionovou pokutou. Její výši Vinium ani SZPI neupřesnily.

Bína se stal obchodním a marketingovým ředitelem Vinia začátkem letošního roku. Ve funkci nahradil Tomáše Klumpara, který z firmy odešel. Bína pracoval dříve pro rakouský koncern Rauch, kde působil sedm let. Řídil moderní a tradiční trh. V minulosti působil nejen ve firmách zabývajících se rychloobrátkovým zbožím, ale například i ve farmacii.