Whisky Johnnie Walker bude k mání v papírových lahvích. Likérka investuje do vlastní výroby obalů

Diageo představuje papírovou lahev pro whisky Johnnie Walker

Diageo představuje papírovou lahev pro whisky Johnnie Walker Zdroj: Diageo

Whisky Johnnie Walker bude od příštího roku k dostání i v kartonových lahvích. Britský výrobce nápoje s 200letou tradicí, společnost Diageo, zakládá firmu, která bude papírové obaly vyrábět i pro další nápojářské společnosti, píše BBC.

Většina whisky Johnnie Walker se nyní prodává ve skleněných lahvích, část se jich dodává také v plastových obalech. I skleněné balení whisky ale obsahuje plastové součástky.

Diageo nyní spoluzakládá společnost Pulpex. První plastové lahve Johnnie Walker budou na trhu na zkoušku na jaře příštího roku. Budou vyrobené z buničiny a budou plně recyklovatelné. 

Britská společnost bude papírové lahve vyrábět i pro firmy Unilever a PepsiCo.

Alternativu k plastovým lahvím hledá stále více výrobců nápojů. Dánský pivovarnický obr Carlsberg vyvíjí papírovou lahev na pivo. Česká pivní jednika Palzeňský Prazdroj letos přestala stáčet do PET lahví pivo Gambrinus, následovat ji mají i další pivní značky ze skupiny jako Radegast, Velkopopovický Kozel nebo Primus.

Další čeští nápojáři, Kofola ČeskoSlovensko a Coca-Cola HBC Česko a Slovensko, zase do plastových lahví při výrobě přimíchávají až 30 procent materiálů rPET, který vzniká z recyklovaných plastových lahví. Právě ústředí Coca-Coly letos na začátku roku avizovalo, že se jednorázových plastových lahví nevzdá, protože zákazníci je stále žádají.