Zájem o polské potraviny ochabuje. Růst dovozu se zastavil

České uzeniny, ilustrační foto

České uzeniny, ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Skandály s polskými potravinami se již projevily na jejich oblibě. Čeští spotřebitelé dávají přednost tuzemské produkci a růst polských dovozů se zastavil.

Dlouholetý růst dovozu polských potravin do ČR se letos prakticky zastavil, v květnu už klesal meziročně o 8,5 procenta. Od ledna do května byly dovezeny z Polska potravinářské výrobky v hodnotě 8,55 miliardy korun, což je proti stejnému období loňského roku o 0,6 procenta víc. Statistiky nejvíc ovlivnil pokles dovozu masa. Vyplývá to z analýzy, kterou pro zpracovala analytička Českého statistického úřadu (ČSÚ) Drahomíra Dubská. Důvodem poklesu dovozu jsou zřejmě aféry s nekvalitními potravinami.

Zatímco loni za prvních pět měsíců vzrostl dovoz polské drůbeže meziročně o čtvrtinu, letos za stejné období o sedm procent klesl. „Ještě markantnější byl pokles dovozu vepřového. Tyto poklesy byly do jisté míry mírněny zvýšeným dovozem už zpracovaného masa v podobě uzenin,“ uvedla Dubská.

Vepřového masa se z Polska v lednu až květnu 2013 dovezlo o osm procent méně, o rok předtím import naopak o 68 procent meziročně stoupl. Maso tvoří hlavní položku v dovozu polských potravin do Česka.

Podle ředitele Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě Jana Stibala mohla za poklesem dovozů vepřového z Polska stát agresivní cenová politika belgických a nizozemských producentů vepřového. „Dovážely se k nám půlky v cenách, kterých teoreticky nešlo dosáhnout normálním způsobem. Buď to byly dumpingové ceny, nebo skrytá dotace,“ uvedl. „Vím, že naši zpracovatelé na to poměrně slyšeli a dovezli toho poměrně dost,“ dodal. Nicméně připustil, že svůj podíl na snížení dovozu polského vepřového mohla mít zhoršená pověst potravin z této země.

Polská kuřata již příliš nelákají

Také podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu a šéfa obchodů COOP Zdeňka Juračky za poklesem dovozu jídla z Polska mohou stát mediální kauzy kolem polských potravin v posledních měsících. „Dřív se zákazníci v našich prodejnách neptali na původ masa, dnes se zákazník ale stále častěji informuje o původu zboží. Dřív ho zajímala jen cena a kvalita,“ uvedl Juračka. Poslední případ údajného výskytu zakázaných antibiotik v drůbežím mase v Polsku podle něj negativně ovlivní v dalších měsících prodeje masa z Polska.

„V segmentu čerstvých potravin, konkrétně polské chlazené drůbeže, zaznamenáváme pokles v prodejích,“ řekla ČTK mluvčí hypermarketů Globus Pavla Hobíková. Řetězec spolupracuje s jedním polským dodavatelem, jehož výrobky tvoří pět procent zboží v kategorii chlazené drůbeže. Před zahájením spolupráce podle ní řetězec podrobil výrobce několikadenní kontrole výroby. „Tento dodavatel garantoval, že při výkrmu zvířat nebyla používána žádná nepovolená veterinární léčiva,“ dodala Hobíková.

Dovoz vzrostl čtyřnásobně

„Zatím nemáme k dispozici aktuální statistiky. Pokud to tak je, zřejmě se ukazuje, že čeští spotřebitelé začali dávat přednost kvalitním českým výrobkům,“ uvedl mluvčí největší tuzemské agropotravinářské skupiny Agrofert Holding, Karel Hanzelka. Do skupiny jejímž majitelem je podnikatel Andrej Babiš, patří také největší zpracovatel drůbeže v zemi, Vodňanská drůbež. Firma, která zpracovává výhradně kuřata z domácích chovů nedávno zavedla systém takzvaných rodných čísel uváděných na obalech kuřecího masa. „Zákazník si může na internetu dohledat, kde kuře vyrostlo, čím bylo krmeno a jak bylo zpracováno,“ uvedl Hanzelka.

Dovoz polských potravin do Česka za posledních 12 let vzrostl více než čtyřnásobně. Polsko je po Německu druhým největším exportérem potravin do Česka. Obliba polských výrobků u českých zákazníků stoupala hlavně kvůli jejich nízké ceně.