Zeman: Česko by mělo navrhnout zrušení sankcí EU vůči Rusku

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ctk

Česká republika by se měla připojit k zemím, které navrhují zrušit sankce Evropské unie proti Rusku, řekl dnes prezident Miloš Zeman při zahájení výstavy Země živitelka v Českých Budějovicích. Sankce podle něj poškozují české zemědělce i český průmysl a jsou výrazem bezradnosti. EU sankce vůči Rusku vyhlásila kvůli anexi Krymu a podpoře donbaských povstalců na východě Ukrajiny, Zeman je kritizoval už dříve.

Sankce proti Rusku podle Zemana nikomu nepomohly. Na trh se kvůli zablokování vzájemného obchodu mezi EU a Ruskem dostaly přebytky vepřového a zablokoval se vývoz mléka a mléčných výrobků, řekl prezident. „Sankce jsou výrazem bezradnosti. A mají-li pomoci politici našemu zemědělství, tak konkrétně Česká republika by měla na Evropské radě konečně jasně říci svoje dosud bohužel váhavé stanovisko a připojit se k těm zemím, které navrhují zrušení sankcí,“ vyzval Zeman.

Zrušení sankcí podle českého prezidenta už navrhoval francouzský ministr hospodářství a průmyslu Emmanuel Macron a mluvil o tom také německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. „Stále v Evropské radě jsou lidé, kteří se bojí rozhodnout, bojí se zrušit sankce,“ řekl Zeman. Vyjádřil také přání, aby za rok při zahájení Země živitelky už byly sankce zrušeny.

Zeman v minulosti opakovaně řekl, že sankce nepovažuje za účinné, a vyzýval k jejich zrušení. Sankce proti Rusku jsou podle něj největší překážkou vzájemných vztahů, řekl ve středu při přijetí českých velvyslanců na Pražském hradě.

Štěch chce vyzvat Merkelovou ke zrušení sankcí vůči Rusku
Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) chce dnes v Praze vyzvat německou kancléřku Angelu Merkelovou k ukončení sankcí Evropské unie vůči Rusku. Řekl to při zahájení Země živitelky na výstavišti v Českých Budějovicích. Po zavedení sankcí zavedla ruská vláda recipročně embargo na dovoz potravin do Ruska.

Podle Štěcha dopadají sankce na české zemědělce i průmysl. Na druhou stranu podle něj výrazně narůstají přímé investice v Ruské federaci. Češi tak nemohou dovážet do Ruska výrobky, ale dováží se tam kapitál, který produkty nahrazuje. Podle předsedy Senátu tak nemají sankce efekt a měly by skončit. Také prezident Miloš Zeman dnes řekl, že by se Česká republika měla připojit k zemím, které navrhují zrušit sankce EU proti Rusku.