Znovínu loni opět klesly tržby a dostal se po letech do mírné ztráty

vinice

vinice Zdroj: ctk

Jednomu z největších hráčů na tuzemském vinařském trhu, Znovínu Znojmo, loni klesly tržby a dostal se i do velmi mírné ztráty, první za posledních 15 let. Náplastí tak může být tradiční vinařské firmě to, že ve čtvrtek večer získala ocenění Vinařství roku v soutěži, kterou vyhlašuje Svaz vinařů ČR a Národní vinařské centrum.

Tržby Znovínu loni dosáhly 262,4 milionu korun, což je meziročně méně o 3,7 procenta. „Pokles tržeb byl v jednolitrových lahvích, tedy v levném segmentu. Naopak poměrně výrazný byl nárůst ročníkových vín a pozdních sběrů. Narostla nám průměrná realizační cena za lit prodaného vína,“ řekl deníku E15 generální ředitel Znovínu Znojmo Pavel Vajčner.
Ještě v roce 2011 dosáhla společnost se sídlem v jihomoravském Šatově zisku 4,5 milionu korun, což bylo nejméně od roku 2000 a čtvrtina ve srovnání s rokem 2010. „Na ztrátu mělo největší vliv zdražení základní suroviny – hroznů, bez promítnutí do finálních cen hotových vín,“ dodal.

Cena hroznů výrazně stoupla po neúrodě právě v roce 2010, a to dokonce až o polovinu. Znovín i v té souvislosti investoval do koupě dvou nových vinic o celkové rozloze 310 hektarů na Hustopečsku a na Znojemsku, takže se firma - která většinu hroznů do té doby vykupovala od pěstitelů - stala soběstačná z více než 50 procent. Tato investice se tak podepsala na výrazně nižším zisku v roce 2011. Další vinici chtěl Znovín pořídit v v loňském roce, ale nakonec se tak podle šéfa firmy nestalo a loni žádné vinice nekoupil.