Potvrzeno. Německý růst zpomalil na 0,3 procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Jean-Pierre Martineau via Flickr

Růst spotřeby domácností a vyšší státní výdaje na uprchlíky patřily ve třetím čtvrtletí k hlavním impulzům růstu německé ekonomiky. Zahraniční obchod naopak růst brzdil. Vyplývá to z konečné zprávy spolkového statistického úřadu o vývoji největší evropské ekonomiky v uplynulém čtvrtletí. Statistici potvrdili, že ekonomika v něm zpomalila mezičtvrtletní tempo růstu na 0,3 procenta z 0,4 procent v období od dubna do června.

Meziročně se hrubý domácí produkt Německa ve třetím kvartálu zvýšil o 1,8 procenta po tempu 1,6 procenta ve druhém čtvrtletí. I tento údaj se shoduje s předběžným odhadem z 13. listopadu.

Soukromá spotřeba se ve třetím čtvrtletí zvýšila proti předešlému kvartálu o 0,6 procenta. Veřejné výdaje stouply o 1,3 procenta, což představuje největší nárůst od začátku roku 2009. Domácí poptávka jako celek tak zvýšila celkový růst HDP o 0,7 procenta.

„Svou úlohu zde pochopitelně hrají náklady na uprchlíky,“ uvedl podle agentury Reuters nejmenovaný činitel statistického úřadu.

De GDP Growth Rate

Výkon ekonomiky naopak brzdil zahraniční obchod. Slábnoucí poptávka v Číně a na dalších rozvíjejících se trzích totiž vedla k tomu, že vývoz z Německa rostl pomaleji než dovoz do země. Zahraniční obchod tak snížil tempo mezičtvrtletního růstu HDP o 0,4 procentního bodu, což je nejslabší příspěvek za poslední dva roky.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá řada českých podniků. Loni stoupla o 1,6 procenta. Pro letošní rok vláda v Berlíně počítá s hospodářským růstem o 1,7 procenta. Ještě na jaře předpokládala růst o 1,8 procenta, v polovině října ale svůj odhad s poukazem na ekonomické zpomalováním Číny a dalších rozvíjejících se ekonomik zhoršila.