Pracovní trh se vrací do stavu před recesí, platy ale výrazně nerostou

Úřad práce (ilustrační foto)

Úřad práce (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Nezaměstnanost v České republice klesla v říjnu meziměsíčně o 0,2 procentního bodu na 7,1 procenta. Proti loňskému říjnu se snížila o 0,5 procentního bodu. Situaci příznivě ovlivňuje oživení ekonomiky i stávající počasí, které umožňuje pokračovat v sezonní práci. Volných míst je nejvíce za posledních pět let.

Sezonní práce probíhají například v gastronomii, hotelnictví, stavebnictví, turismu nebo dobíhající činnosti v zemědělství. Vzestupnou tendenci má průmyslová výroba v celé České republice.

„V nadcházejících měsících by mohla nezaměstnanost stagnovat nebo, s postupným utlumováním sezonních prací a ukončováním pracovních smluv na dobu určitou, mírně vzrůst,“ uvedl Úřad práce.

Historický pokles

Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška jsme ale svědky historického úkazu. „Letošní říjnový pokles počtu lidí bez práce o bezmála 9,5 tisíce osob byl historicky k vidění v uvedeném měsíci pouze jednou, a to v roce 2007. Také další statistiky potvrzují příznivý vývoj,“ uvádí Sobíšek a pokračuje dalším srovnáním.

Vývoj míry nezaměstnanosti od roku 2012


„Na pracovním trhu dochází k větším pohybům s tím, jak vznikají nová místa a pracovníci jsou připraveni ke změnám. Počet volných míst je nejvyšší od roku 2008. Počet i podíl nezaměstnaných se v říjnu dostaly na úroveň před poslední recesí v české ekonomice. K udržení příznivých trendů pro listopad pomůže současné mírné počasí, které udrží v běhu sezónní práce,“ upřesnil Sobíšek.

Klesá i nezaměstnanost mladých

Analytik ČSOB Petr Dufek zaznamenal další příznivé tendence: „Pozitivní trend vidíme i u nezaměstnaných do 25 let. Počty nezaměstnaných absolventů letos řídnou a je jich dokonce nejméně za posledních pět. Je tak pravděpodobné, že si Česká republika polepší i v řebříčku zaměstnanosti mladých lidí v rámci EU.“

Růst mezd v českém hospodářství nicméně zůstává jen velmi umírněný. „Svědčí o tom údaje z průmyslu i stavebnictví, které nevykazují žádné dramatické zvyšování mezd ani ve velmi silných měsících letošního roku,“ vysvětluje Dufek.

Meziměsíční pokles se týká celkem 73 regionů

Nejvyšší míra nezaměstnanosti byla v říjnu opět v Ústeckém kraji, a to 10,5 procenta. Druhá nejvyšší nezaměstnanost byla v Moravskoslezském kraji, kde činila 9,5 procenta. Nejnižší podíl nezaměstnaných byl tradičně v Praze, a to 5,1 procenta. Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo celkem 73 regionů, naopak její nárůst čtyři.

Nezaměstnanost v ČR dále klesá