Prodej nemovitostí dnes a v minulosti

Zdroj: ČTK

Orientace na trhu s nemovitostmi je vcelku obtížnou disciplínou, kterou nezvládne každý. Většina z nás se o toto téma zajímá, až když chce koupit nebo prodat dům nebo byt. V takovém případě je vhodné vědět, jak se prodej nemovitostí změnil za poslední roky a stanovit tak reálnou cenu, za kterou nebude problém danou nemovitost prodat.

Co ovlivnilo růst cen

V minulosti se realitní trh změnil několikrát. K velmi výrazným změnám došlo například prodejem nemovitostí prostřednictvím veřejných dražeb nebo také přes různé internetové portály. Mezi nejoblíbenější druh bydlení si lidé volí buď rodinný dům s pozemkem, pro více prostoru, a nebo byty s výhodami v podobě dopravní dostupnosti a menší náročnosti údržby. Dopravní dostupnost, lokalita a stav bytu jsou také základními aspekty, ovlivňujícími cenu bytu, která je spíše rostoucí, než klesající. Zároveň je v současné době ideální čas na prodej bytu, protože spousta mladých rodin hledá bydlení nebo se stěhuje do vlastního.

Nejlepší investice

Pokud patříte k těm, kteří přemýšlí nad nemovitostí jako nad investicí, děláte dobře. Můžete byt nebo dům prodat a koupit tak nové bydlení podle svých požadavků, nebo snížit své nároky a bydlet v menším bytě nebo domě. V každém životním období člověk řeší, jaký dům nebo byt je pro něj nejvhodnější a tyto potřeby se s věkem mění. Nebojte se využít kvalitních služeb realitního makléře a nechat si poradit, za jakou cenu a kdy je vhodné nemovitost prodat a investovat peníze tak, aby se vám to vyplatilo.

Nejžádanější byty a domy

V minulosti byl největší zájem o větší byty, které byly ideální pro rodiny s dětmi, v současnosti žije velké množství lidí bez vztahu a jednočlenná domácnost tak není výjimkou. Mezi oblíbené byty k prodeji patří také garsonky nebo chytře řešené 1+kk. Na trhu s nemovitostmi v posledních letech chybí větší byty s výměrou nad 50 m². Co se týče prodeje domů, tak žádané jsou domy ve větších městech, domy v Praze, v Brně, ale také na periférii těchto měst. 

Z minulosti do současnosti

Od roku 2016 se ceny nemovitostí zvyšují, proto je vhodná doba prodat dům nebo prodat byt právě teď. Zajímejte se o možné způsoby prodeje, kdy je nejvhodnější obrátit se na profesionály. Kvalitní realitní kancelář vám prodej domu nebo bytu zprostředkuje a veškeré nutnosti vyřídí za vás. Velkou výhodou je ušetřený čas i starosti. Na nemovitost v současnosti dosáhne větší procento populace, hypotéční úvěry jsou dostupnější a stále víc lidí chce bydlet ve vlastním.

Výhled do dalších let je optimistický a s růstem ekonomiky poroste i dostupnost bydlení. Pokud chcete prodat dům nebo nemovitost nechte si stanovit reálnou cenu, realitní kancelář se skvěle orientuje na trhu s nemovitosti a dokáže vám tak nejlépe poradit, proč dům prodat právě teď.