Prognóza světové banky: rozvíjející se trhy klesnou, globální ekonomika zpomalí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Globální ekonomika by měla letos růst tempem jen 2,8 procenta. Světová banka tak snížila svůj odhad růstu 3,2 procenta z letošního ledna. Důvodem je hlavně útlum rozvíjejících se ekonomik. Jim Světová banka přisoudila pokles růstu pod pět procent. Svět tak letos oživí podle banky jen mírně z loňského slabého tempa 2,4 procenta.

Zhoršená prognóza je odrazem velmi slabého prvního čtvrtletí, kdy se sečetly negativní vlivy mimořádně chladného počasí v USA, krize na Ukrajině, politických otřesů v některých středněpříjmových zemích a pokračujícího útlumu v Číně, která prochází změnou orientace ekonomiky.

„Růstová tempa v rozvíjejícím se světě zůstávají až příliš skromná na to, aby vytvořila pracovní místa, která potřebujeme ke zlepšení životů nejchudších 40 procent světa,“ uvedl ke zprávě prezident Světové banky Jim Yong Kim. Už příští rok ale rozvojové ekonomiky podle banky zrychlí růst na 5,4 procenta a v roce 2016 na 5,5 procenta.

Vyspělý svět naopak oživuje

Oživení ve vyspělém světě naopak nabírá na síle, konstatovala banka. Tyto ekonomiky porostou letos o 1,9 procenta, příští rok zrychlí expanzi na 2,4 procenta a v dalším roce na 2,5 procenta. Eurozóna by letos měla vykázat růst o 1,1 procenta. Americká ekonomika, která kvůli zimě zažila v prvním čtvrtletí pokles, by celoročně měla posílit o 2,1 procenta. Ještě v lednu ale banka pro USA odhadovala zrychlení růstu na 2,8 procenta z loňských 1,8 procenta.

Napřesrok Světová banka čeká zrychlení globálního růstu na 3,4 procenta a v dalším roce na 3,5 procenta. Vzhledem ke zpomalování mladých tržních ekonomik a oživování vyspělého světa by se měl podíl vyspělého světa na globálním růstu v příštích dvou letech zvýšit na zhruba polovinu ve srovnání s necelými 40 procenty v roce 2013.