Průměrná mzda vzrostla o téměř tisícovku na 26 072

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Mark Morgan via Flickr

Průměrná mzda v Česku se v letošním 3. čtvrtletí meziročně zvýšila o 944 korun na 26 072 korun. Nominálně růst činil 3,8 procenta. Reálně, po odečtení inflace, mzda vzrostla o 3,4 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Výsledek předčil odhady analytiků, kteří očekávali reálný růst mezd kolem tří procent.

„Na růst mezd se čekalo poměrně dlouho. Protože se ale podnikům daří dobře a ekonomika silně roste, byla jen otázka času, kdy se to promítne i do výsledných mezd zaměstnanců. Řada z nich přitom skrze své odbory po zvýšení mezd volala už dříve,“ komentuje analytik Michal Kozub z Home Creditu.

Nejvíce si polepšili lidé ve zdravotnictví a v ICT

V podnikatelské sféře ČSÚ zaznamenal růst průměrných mezd nominálně o 3,8 procenta a reálně o 3,4 procenta. V nepodnikatelské sféře se průměrná mzda nominálně zvýšila o 3,5 procenta, reálně byla vyšší o 3,1 procenta. „Nejvíce si přilepšil sektor zdravotnictví, nadprůměrně rostly ale platy i ve státní správě kvůli náběhu zákona o státní službě,“ uvádí Patrik Rožumberský z UniCredit Bank.

„V podnicích dostali procentuálně nejvíc přidáno pracovníci v sektorech s nejnižším ohodnocením, tedy ve stravování a podpůrných administrativních činnostech, kde se zřejmě rozprostírá zvýšení minimální mzdy i na zaměstnané za mzdu o něco vyšší. Absolutně největší meziroční přírůstek zaznamenal sektor informačních a komunikačních činností, který si tím v ohodnocení upevnil svoji první příčku mezi sektory,“ dodává.

Za tři čtvrtletí letošního roku pak průměrná mzda vzrostla meziročně o 803 korun na 25 903 korun. Po odečtení inflace je to ve srovnání se stejným obdobím loni nárůst o 2,8 procenta.

Většina lidí bere mezi 11 a 41 tisíci

Medián mezd činil ve 3. čtvrtletí 22 531 korun, meziročně byl o 3,9 procenta vyšší. Medián představuje hodnotu mzdy zaměstnance uprostřed mzdového rozdělení, to znamená, že polovina hodnot mezd je nižší a druhá polovina je vyšší než medián. U mužů činil medián 24 759 korun, u žen 20 014 korun. Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 11 145 korun a 41 753 korun.

„Výhled na další čtvrtletí je dobrý. Není důvod, proč by mzdy neměly růst i v dalších měsících. Zajímavé budou pravděpodobně výsledky za první čtvrtletí, kam se promítne u řady zaměstnanců případné vyplácení bonusů za letošní rok, který byl obecně úspěšný. Dá se tedy očekávat, že i tam přijde silný růst mezd,“ dodává analytik Kozub.

Spotřebitelské ceny ve třetím čtvrtletí stouply o 0,4 procenta, objem mezd se zvýšil o 5,4 procenta a počet zaměstnanců vzrostl o 1,6 procenta.