5,4 milionu za plicní embolii. V Německu začal první soud kvůli vedlejším účinkům antikoncepce

Antikoncepce, ilustrační foto

Antikoncepce, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

V Německu dnes začal první civilní proces s firmou Bayer týkající se možných zdravotních rizik způsobených její antikoncepční pilulkou Yasminelle. Užívání přípravku údajně způsobilo jedné z žen plicní embolii. Informovala o tom agentura DPA, podle níž soud počítá s dlouhým trváním procesu.

Firmu Bayer žaluje Němka Felicitas Rohrerová, kterou v roce 2009, ve věku 25 let postihla plicní embolie, jíž údajně málem podlehla. Rohrerová je první Němka, která s obžalobou proti farmaceutickému gigantu z německého Leverkusenu přišla, a přináší tak polemiku ohledně rizik spojených s pilulkou Yasminelle na domácí trh firmy Bayer.

Podezření vůči pilulkám řady Yasmin, která zahrnuje také kupříkladu přípravky Yasminelle a Yaz, již stálo firmu Bayer téměř dvě miliardy dolarů. Peníze vyplatila za mimosoudní vyrovnání s asi 10 tisíc žen ve Spojených státech, které společnost kvůli antikoncepci obvinily.

Nedostatek informací

Rohrerová si stěžuje, že jí zmíněná farmaceutická společnost neposkytla dostatek informací o svém antikoncepčním přípravku a s ním spojeném riziku tromboembolismu. Po firmě žádá u soudu ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko ve městě Waldshut-Tiengen odškodné a bolestné ve výši asi 200 tisíc eur (5,4 milionu korun).

Firma Bayer považuje obvinění za neodůvodněná a poukazuje na to, že prodej léku úřady schválily. Justice dala firmě zatím za pravdu, jak ukazuje proces ve Švýcarsku z roku 2011, kde soud v Curychu zamítl žalobu rodiny zdravotně postižené ženy na firmu Bayer za to, že jí její antikoncepce Yasmin způsobila plicní embolii.

Češky spotřebovaly loni 2,6 mil.balení antikoncepčních pilulek