Acer je kvůli konkurenci tabletů ve ztrátě

Acer je druhým největším výrobcem počítačů světa

Acer je druhým největším výrobcem počítačů světa Zdroj: wikimedia.org

Tchajwanský výrobce počítačů Acer Inc. vykázal ve třetím čtvrtletí ztrátu 1,1 miliardy tchajwanských dolarů (655,4 milionu korun) po zisku 4,29 miliard TWD ve stejném období loni. Výsledky, které byly horší než čekali analytici, ovlivnila restrukturalizace a silná konkurence tabletů.

Acer byl ztrátový již druhé čtvrtletí za sebou. Ve druhém čtvrtletí firma vykázala svoji vůbec první ztrátu 6,79 miliardy TWD. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali ztrátu 807,5 milionu dolarů.

Společnost je dvojkou na trhu s osobními počítači, silné postavení má zejména v oblasti levných notebooků. Firmě se však nedaří reagovat na úspěch tabletů, jako je například populární iPad od americké firmy Apple, které snižují poptávku po osobních počítačích.

Výrobce počítačů dodal, že jeho tržby ve třetím čtvrtletí proti předchozím třem měsícům rostly. Firmě se rovněž podařilo výrazně omezit zásoby na přiměřenou úroveň. Bližší detaily však neposkytl.

Acer je nejznámějším tchajwanskou značkou. Šéf společnosti J.T. Wang v srpnu varoval, že Acer vykáže ve třetím čtvrtletí ztrátu a ztrátový bude zřejmě i za celý rok.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.