Airbus přišel o objednávku na „létající konzervy se sardinkami“

Airbus A380

Airbus A380 Zdroj: Airbus

Airbus přišel o objednávku na dva letouny A380 od společnosti Air Austral z ostrova Reúnion. Obří letadla měla mít vůbec nejvyšší počet sedaček v historii civilního letectví. Stroje s 840 místy pro cestující si vysloužily přezdívku „létající konzervy sardinek“.

Dvojice A380 zmizela z každý měsíc aktualizovaného seznamu nesplněných objednávek, vydávaného evropským výrobcem, upozornila agentura Bloomberg. Potvrdily se tak spekulace vyvolané tím, že Air Austral opakovaně oddalovaly termín doručení letadel.

Air Austral letouny objednaly v roce 2009. Počítaly s jejich nasazením jako nízkonákladového spoje na vytížené trase z francouzského ostrova v Indickém oceánu do Paříže, proto také plánovaly uspořádání paluby pouze v ekonomické třídě.

Airbus A380 je certifikovaný pro přepravu až 853 cestujících, většina aerolinek ale letouny provozuje v uspořádání pro přibližně 450 až 550 cestujících ve třech nebo čtyřech třídách. Nejvíce cestujících nyní v A380 mohou přepravovat aerolinky Emirates, které mají některé letouny vybavené sedadly pro 615 cestujících.

Pozadu za Boeingem

Kromě toho, že Airbus o dvě objednávky na A380 přišel, dvě nové získal. Identita jejich provozovatele ale zůstává utajená.

Celkem Airbus během prvního čtvrtletí získal pouhých deset objednávek, konkurenční Boeing jej se 122 prodanými letouny výrazně překonal. Na vině není ani tak absence nových objednávek, jako spíš vysoký počet zrušených kontraktů.

Airbus také ve čtvrtletí předal zákazníkům 125 letadel, tedy necelých 70 procent 176 dodaných letadel v případě Boeingu.