Akcie NWR stojí nejméně v historii. Krúpa drží insolvenční pojistku

Pavol Krúpa

Pavol Krúpa Zdroj: rasch jan/euro

Akcie NWR propadly na nové historické minimum poblíž šesti haléřů za kus. Stalo se tak jen týden poté, co započala letošní jednání mezi těžařem a českou vládou o budoucnosti firmy. Podle expertů míří NWR nezadržitelně k dalšímu odpisu svého dluhu a termín bankrot se v kuloárech v souvislosti s firmou skloňuje ve všech pádech. NWR tak v poslední době spíše než běžné spekulanty láká ostřílené hráče z řad aktivistických investorů budujících si strategickou pozici pro případ pádu firmy.

„Aktuálně disponujeme takovým podílem dluhopisů společnosti NWR, který nám v případě, že firma skončí v insolvenčním řízení, zabezpečí aktivní legitimitu. Z hlediska celkového objemu dluhu firmy jde ale o minimální podíl bez vlivu na rozhodování státu,“ uvádí slovenský miliardář Pavol Krúpa. Vedle balíku bondů vlastní jeho investiční skupina Arca v NWR zhruba dvouprocentní akciový podíl, smyslem investic skupiny je primárně domoci se náhrady škody za údajné nadhodnocení zásob uhlí při vstupu těžaře na burzu v roce 2008.

NWR má v současnosti na burze hodnotu kolem 450 miliónů korun, tedy takřka sedmkrát méně než před rokem. „V průběhu tohoto roku dojde pravděpodobně k další korporátní akci k doplnění kapitálu se všemi negativními dopady na stávající akcionáře. Reálnou variantou je i vyhlášení bankrotu společnosti a převzetí společnosti stávajícími držiteli dluhu, když hledat zdroje nového kapitálu může být pro společnost velmi obtížné,“ uvádí analytik Patrie Tomáš Sýkora s tím, že akciím těžaře by se v současnosti raději vyhnul.

Minulý čtvrtek jednali akcionáři a věřitelé NWR o své budoucnosti se zástupci státu. Podle něho je Plán restrukturalizace černouhelné společnosti OKD je na vedení společnosti, stát nabídl odkoupení dolu Frenštát za jednu korunu. V něm se nikdy uhlí netěžilo, každoročně ale firmu vyjde jeho konzervace na několik desítek miliónů korun.