Akvizicí Slovenských elektráren prý ČEZ sníží závislost na Rusku

Budova společnosti ČEZ

Budova společnosti ČEZ Zdroj: Rasch Jan/Euro

Pokud se záměr energetické společnosti ČEZ odkoupit od italského koncernu Enel majoritní podíl ve slovenském výrobci elektřiny Slovenské elektrárne (SE) promění ve skutečnost, bude to podle slovenského listu Sme velmi šťastné vyústění příběhu, který mohl pro Slovensko skončit i katastrofou.

Za tu označil deník úplnou energetickou závislost Slovenska na Rusku, pokud by SE ovládl ruský investor. ČEZ potvrdil, že se připravuje na zahájení oficiální diskuse ohledně koupě podílu v SE. Oficiální nabídku má v plánu předložit v následujících dnech. „Poděkujme české vládě, která rozhodnutím o přerušení tendru na dva další bloky Temelína prakticky 'našla' pro ČEZ peníze na slovenskou expanzi,“ uvedl list Sme.

Dodal, že klesající ceny elektřiny, rozestavěná jaderná elektrárna Mochovce na jihu Slovenska a miliardové dluhy SE snižují hodnotu firmy tak, že Enel by měl být spokojen, pokud za 66 procent akcií slovenské firmy dostane o něco více, než za ně v minulosti zaplatil.

Enel ovládl slovenského výrobce elektřiny v roce 2006, kdy v soutěži slovenské vlády o dvě třetiny akcií podniku zvítězil právě před ČEZ a ruským podnikem RAO UES.

Kontrolní podíl v SE získal za 840 milionů eur (podle současného kurzu 23,4 miliardy korun). Prodej slovenských aktiv je součástí plánu firmy Enel na snížení svého dluhu.