Allianz nabízí za Net4Gas 1,8 miliardy eur, více než Křetínský

Přečerpávací stanice plynovodu

Přečerpávací stanice plynovodu Zdroj: profimedia.cz

Německá pojišťovna Allianz spolu s kanadskou investiční firmou Borealis nabízejí za provozovatele českých plynovodů Net4Gas 1,8 miliardy eur (45,5 miliardy korun). Napsal to slovenský list Hospodárske noviny. Druhou nejvyšší nabídku podle deníku podal Energetický a průmyslový holding (EPH) - 1,75 miliardy eur.

Německá energetická skupina RWE prodává Net4Gas v rámci svého programu, kterým chce snížit svou zadluženost. Agentura Reuters počátkem března uvedla, že RWE chce o prodeji českých plynovodů jednat přednostně s konsorciem Allianz a Borealis.

EPH se o české plynovody uchází ve spolupráci s australskou finanční skupinou Macquarie. Dalšími zájemci jsou skupina KKCG podnikatele Karla Komárka a belgický operátor plynovodů Fluxys ve spolupráci s investiční společností Global Infrastructure Partners.

EPH počátkem roku získal 49 procent a manažerskou kontrolu ve Slovenském plynárenském priemyslu, který kontroluje slovenské plynovody. Předseda představenstva holdingu Daniel Křetínský tento týden uvedl, že pokud EPH nezíská Net4Gas, přijde o synergie, které by mohl získat ze součinnosti české a slovenské plynárenské sítě.

Podle Křetínského navíc hrozí nešťastná situace, pokud by nový majitel Net4Gas očekával masivnější komerční toky obráceným směrem ze západu na východ. Takový postup by byl v rozporu se zájmem slovenských plynovodů na zajištění potřebné energetické bezpečnosti dodávek.

Prodejní cenu Net4Gas odborníci odhadovali mezi 1,4 miliardy a dvěma miliardami eur. Firma s více než 500 zaměstnanci se na zisku RWE v roce 2011 podílela asi 11 procenty.