Alta postaví u Petrohradu cihelnu za 823 milionů korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: alta.cz

Brněnská strojírenská skupina Alta postaví u Petrohradu cihelnu za 33 milionů eur (823 milionů korun). Kontrakt podepsala v minulých dnech,dnes o tom informoval generální ředitel Alty Josef Kuník.

Cihelnu ve městě Klincy postaví na klíč včetně technologií. Dokončení je plánováno na rok 2013. „Zakázka pro nás není až tak výjimečná. Je to ukázka toho, co dovedeme,“ řekl Kuník.

Alta je výrazně proexportní skupinou. Obchody v Rusku tvoří zhruba 65 procent jejích tržeb. Nedávno oznámila kontrakt na důlní pásové dopravníky pro největší ruskou uhelnou společnost SUEK. Jde o největší dopravníky, které budou provozovány v podzemí uhelného dolu na území Evropy a Ruska. Cena kontraktu činí 28 milionů eur (zhruba 690 milionů korun).

Podle Kuníka má aktuálně Alta v Rusku rozpracovaných několik dalších projektů. Jejich příprava je podle něj dlouhodobá. „Tento proces je mimořádně dlouhý a vyžaduje velkou míru trpělivosti. Všechno, kde nekopeme, je v podstatě rozpracované,“ uvedl Kuník.

Skupina Alta se specializuje na strojírenství, hutnictví a energetiku. Působí hlavně v Rusku, na Ukrajině a v Bělorusku. Alta mimo jiné vlastní výrobní závody TOS Kuřim - OS, Kuličkové šrouby Kuřim, Slévárnu Kuřim či společnost SE-MI service. V roce 2010 skupina koupila část ČKD Blansko Holding, a.s., zabývající se výrobou těžkých karuselů. Letos do skupiny přibyla Škoda machine tool. Alta ji koupila od ruské strojírenské společnosti Stanko Impex Group. Aktuálně je ve všech společnostech skupiny zaměstnáno zhruba 1200 pracovníků.

Skupině loni výrazně vzrostl zisk a vydělala meziročně zhruba o 100 milionů korun více. V roce 2009 její zisk činil 12,8 milionu korun. Tržby skupiny se vrací na úroveň před hospodářskou krizí. Loni činily 11 miliard korun.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.