Američané sází na zbraně. Stal se z nich burzovní trhák

Revolver Smith & Wesson

Revolver Smith & Wesson Zdroj: Niels Noordhoek, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Amerika našla nový investiční hit. Obavy o vlastní bezpečí a klikatící se fronty před zámořskými prodejnami ručních zbraní totiž před sebou tlačí akcie jejich výrobců. Legendární jména jako Smith & Wesson nebo Sturm Ruger tak slaví burzovní posvícení. Hodnota akcií obou firem se jen od počátku loňského roku přinejmenším zdvojnásobila a slabým článkem portfolií nejsou ani v současné těžké době živelných burzovních výprodejů.

Akcie obou populárních výrobců pistolí a revolverů mají za sebou hvězdný rok. Zatímco Sturm Ruger loni na burze zhodnotil o 75 procent, cena akcií Smith & Wesson se dokonce více jak zdvojnásobila.

Úspěšný příběh nekončí ani letos, zatímco celý akciový trh propadl o bezmála deset procent, zbrojaři se drží. Smith & Wesson, výrobce legendárních revolverů Magnum, zůstává na cenách z počátku roku a akcie Sturm Ruger, největšího amerického výrobce střelných zbraní, stačily dokonce o takřka sedm procent podražit.

Swhc

„Prodeje zbraní zvyšuje kampaň prezidenta Obamy, který zamýšlí omezit jejich prodej, ale i obavy o osobní bezpečnost po teroristických útocích v kalifornském San Bernardinu,“ uvádí analytik Fio Banky Jan Tománek. Po útocích v Kalifornii zažily akcie obou zbrojařů renesanci. Akcie Smith & Wesson vzrostly během pouhého týdne po tragédii o pětinu, o 13 procent vzhůru šly za stejnou dobu i akcie Sturm Ruger.

Rgr

Odhady prodejů hovoří v případě obou výrobců o rekordních číslech za loňský rok, Sturm Ruger tak loni vyrobil zhruba dvojnásobek zbraní, co ještě v roce 2010, výrobce magnumu za stejnou dobu zvýšil prodeje více jak o polovinu.

Podle expertů se snaží Američané v obavách z omezení dostupnosti zbraněmi pro jistotu předzásobit, vyšší poptávka má ale trvat i nadále. „Plánovaná opatření americké vlády se průměrného kupujícího zbraní, který si pro zbraně přijde do kamenného obchodu, příliš nedotknou,“ soudí analytik zámořské Lake Street Capital Markets Chris Krueger.