Americký GE rozšiřuje aktivity v Polsku

Budova společnosti General Electric

Budova společnosti General Electric Zdroj: Tomas Novak/Euro

Ve slezském městě BielskoBiała byl položen základní kámen nové továrny amerického průmyslového gigantu General Electric (GE). Podle slov Stuarta Thompsona, šéfa divize GE Industrial Solutions, půjde o první evropský závod s maximálním podílem automatizace.

„Potřebujeme dva generály: General Motors a General Electric,“ připomněl deník Rzeczpospolita slova Lecha Wałęsy z roku 1989. Oba koncerny tehdy budoucího prezidenta vyslyšely a během tří let do Polska přišly. GM postavil závod Opelu v Gliwici a převzal výrobu motorů v Tychy. Koncern GE má v zemi pět továren a výzkumné centrum ve Varšavě.

Nový provoz, jehož investice si vyžádá 54 milionů dolarů, má zaměstnat 1200 lidí, z nichž 800 bude přesídleno z dosavadních kapacit GE v Bielsko-Białe. Na 45 tisících metrech čtverečních bude výroba, zákaznické centrum i laboratoř. Výstavbu má zajistí Panattoni Europe.

Továrnu má charakterizovat vysoká míra automatizace většiny procesů. V laboratoři budou nejmodernější technologie, například z oblasti 3D tisku. V klientském centru zákazníci otestují objednané produkty či pomohou při jejich navrhování. Pro Polsko je příznivou zprávou, že při rozhodování nad výběrem místa tentokrát nehrálo hlavní roli mzdové kritérium jako před 23 lety. „Zatímco tehdy bylo Polsko pro koncern investiční příležitostí kvůli nízkým mzdovým nákladům, tentokrát je to produktivita práce,“ řekla šéfka GE pro Polsko a Pobaltí Beata Stelmachová.

V současnosti GE v Polsku podle vlastních údajů zaměstnává kolem deseti tisíc lidí, z nichž polovina pracuje v bance BPH, dceři GE Money. Americký obr má v zemi ještě tři energetické provozy a dva závody z oblasti leteckého průmyslu.