Americký Pfizer se chystá převzít irský Allergan za 150 miliard dolarů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Faggy Art via Flickr

Americká farmaceutická skupina Pfizer urychlila jednání o převzetí konkurenční společnosti Allergan se sídlem v Dublinu. Transakce by mohla mít hodnotu kolem 150 miliard dolarů (3,8 bilionu korun) a byla by dosud největším spojením ve farmaceutickém sektoru. Agentuře Reuters to řekl nejmenovaný zdroj informovaný o jednání.

Informace o rozhovorech obou společností se objevily minulý měsíc. Jejich spojením by vznikl největší výrobce léků na světě s tržní hodnotou kolem 330 miliard dolarů

Dohoda podle zdroje ještě není na spadnutí. Komplikuje ji to, že americké ministerstvo financí zpřísnilo pravidla pro takzvanou daňovou inverzi, tedy přesun daňového sídla po akvizici zahraniční firmy mimo Spojené státy. Žádná z obou firem zprávu nekomentovala.

Nabídka Pfizeru na převzetí Allerganu by představovala už druhý pokus skupiny o koupi velkého konkurenta. Loni se Pfizer neúspěšně pokoušel o převzetí britské společnosti AstraZeneca, za kterou nabízel téměř 70 miliard liber (2,7 bilionu koun). Jedním z motivů byla snaha snížit daňovou zátěž přesunem ústředí ze Spojených států do Británie.

Americká vláda už zavedla opatření, která mají domácím firmám daňovou inverzi ztížit. Kvůli nim loni americká společnost AbbVie zrušila plánované převzetí irského konkurenta Shire v hodnotě 55 miliard dolarů.