ArcelorMittal a Peabody chtějí koupit uhelnou firmu Macarthur

Těžba uhlí

Těžba uhlí

Ocelárenské společnosti ArcelorMittal a Peabody Energy Corp učinily společnou nabídku na převzetí australské uhelné firmy Macarthur Coal za 4,7 miliardy australských dolarů (86,4 miliardy korun). Macarthur je největším světovým producentem uhelného prášku, který je důležitou součástí při výrobě ocele.

ArcelorMittal již v současnosti vlastní ve firmě Macarthur podíl 16 procent a je jejím druhým největším akcionářem. Převzetí uskuteční holdingová firma, ve které vlastní ArcelorMittal 40 procent a Peabody 60 procent. Firma nabídla akcionářům za jednu akcii 15,50 AUD za akcii, což ve srovnání s dnešní závěrečnou cenou akcií představuje zisk 40 procent.

Největším akcionářem firmy Macarthur s podílem 24 procent je čínská společnost Citic. Zatím není jasné, zda nabídku podporuje. Podpora Citic je důležitá, protože nabídka má podmínku, že ji musí přijmout více než 50 procent akcionářů firmy.

ArcelorMittal je největší světovou ocelárnou a působí i v České republice. Firma se snaží posílit svůj majetek v oblasti železné rudy a metalurgického uhlí, aby zmírnila negativní dopad rostoucích cen surovin na své hospodaření, napsala agentura Reuters. Peabody již v současnosti vlastní v Austrálii jeden z největších uhelných dolů. Firma se snaží agresivně expandovat mimo Spojené státy a hodlá zdvojnásobit svoji účast na australském trhu.