ArcelorMittal postaví v Ostravě za 1,5 miliardy nový kotel. Výrazně sníží emise

ArcelorMittal Ostrava

ArcelorMittal Ostrava Zdroj: ctk

Ostravská huť ArcelorMittal investuje 1,5 miliardy korun do nového fluidního kotle, který nahradí současné čtyři uhelné kotle a výrazně sníží škodlivé emise prachu a plynů. Jde o největší investici podniku od výstavby minihutě v 90. letech minulého století. Nová technologie začne fungovat v polovině roku 2016.

Výstavba kotle je jednou ze tří investic do ekologizace a modernizace výroby celkem za tři miliardy korun. „Čtyři nejstarší nahradí nový kotel, na dalších čtyřech se právě dokončuje odsíření a na třech proběhne takzvaná denitrifikace, to znamená snížení emisí oxidů dusíku,“ vysvětlila mluvčí hutě Barbora Černá Dvořáková.

Smyslem těchto investic je podle ní dlouhodobě zajistit nepřetržitý a energeticky náročný proces hutní výroby a zároveň průběžně snižovat ekologickou zátěž. Nové odsíření huť uvede do provozu v nejbližší době.

Ostravský ArcelorMittal podle svého šéfa Tapase Rádžerkara díky těmto investicím splní nejpřísnější ekologické požadavky. „Už v roce 2016 budeme splňovat přísné limity, které v Evropské unii vstoupí v platnost až v roce 2020,“ tvrdí Rádžerkar, který projekt považuje za investici do budoucnosti hutě.

Emise klesnou o stovky tun
Nový kotel ve srovnání s emisemi těch čtyř stávajících kotlů snižuje emise SO2 asi o 900 tun ročně, emise oxidů dusíků o 700 tun ročně a co se týká emisí tuhých znečišťujících látek, zhruba o 15 tun ročně. U oxidu siřičitého a oxidů dusíku podle něj půjde o pokles emisí až o 75 procent, u tuhých látek je to snížení asi o dvě třetiny. „I současné kotle jsou vybaveny tkaninovými filtry, což je nejlepší dostupná technika, takže ta investice je zaměřená především na snížení plynných emisí,“ ,“ řekl ředitel ostravské firmy pro životní prostředí Petr Baranek.

Kotel dodá finská společnost Valmet, bude zásobovat parou existující turbíny, které vyrábějí elektřinu a zároveň poskytují technickou páru pro sousední ocelárnu. Nové zařízení umožní rovnoměrné hoření paliva. Výsledkem je dokonalejší vyhoření paliva při nižších teplotách spalování a současně omezení tvorby škodlivých spalin.

Energetika je podle Tapase Rádžerkara pro huť klíčové zařízení. Elektrárna pokrývá veškerou potřebu energií podniku, ale také dodává teplo pro 25 tisíc domácností v Ostravě-Jihu.

ArcelorMittal Ostrava má i s dceřinými společnostmi přes 7500 zaměstnanců. Roční kapacita výroby společnosti je tři miliony tun oceli. Zhruba polovinu produkce podnik vyváží do více než 40 zemí. Firma patří do největší světové ocelářské skupiny ArcelorMittal.