ArcelorMittal zřejmě získá svolení k převzetí konkurenční společnosti

ArcelorMittal Ostrava

ArcelorMittal Ostrava Zdroj: profimedia.cz

ArcelorMittal Ostrava
2
Fotogalerie

Největší světový výrobce oceli ArcelorMittal zřejmě získá svolení Evropské komise k převzetí italského konkurenta Ilva, a to na základě dřívějšího slibu, že prodá některé aktivity v České republice a dalších evropských zemích.

ArcelorMittal v rámci snahy o získání souhlasu k převzetí firmy Ilva navrhl, že prodá své hutě v Ostravě a některé další aktivity v Itálii, Rumunsku, Makedonii, Lucembursku a Belgii. Snaží se tak rozptýlit obavy Evropské komise, že převzetí firmy Ilva naruší hospodářskou soutěž a povede ke zvýšení cen.

Ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner a generální ředitel společnosti ArcelorMittal Ostrava (AMO) Ášok Patil tento týden uvedli, že firma ArcelorMittal bude český stát informovat o všech krocích souvisejících s možným prodejem ostravských hutí. Patil zopakoval, že kdyby Evropská komise s prodejem souhlasila, zůstala by huť plně v provozu, jen pod novým vlastníkem. Možný prodej hutí kritizoval šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.