Středula: Stát může být na čas vlastníkem ostravských hutí ArcelorMittal

ArcelorMittal Ostrava

ArcelorMittal Ostrava Zdroj: profimedia

předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula
Josef Středula
3
Fotogalerie

Zástupci ArcelorMittalu museli na ministerstvu průmyslu vysvětlovat, co bude s ostravskými hutěmi a jak celý případný prodej dopadne na region. „Obavy jsou na místě, pokud se neví, komu se prodává,“ tvrdí šéf odborů Josef Středula.

Je třeba se obávat propouštění zaměstnanců v ostravských hutí i přes ujištění MPO či Moravskoslezského kraje, že by v prodeji byly specifikovány podmínky zajištění dalšího fungování hutí?

Obavy jsou zcela na místě, pokud někdo prodává firmu a v tuto chvíli neví, komu ji bude prodávat. Nejedná se o dlouhodobý plán prodeje. Evropská komise se obává toho, že by získala společnost ArcelorMittal na trhu vysoký podíl, a tak se musí zbavit některých svých entit. Je otázkou, kdo bude nabyvatelem.

Jestli by to byly firmy typu Voestalpine mohla by zde být záruka dlouhodobého rozvoje, pokud by to byl finanční spekulant, může to být vážný problém. Také nikdo nemůže garantovat, že ArcelorMittal následně neodveze některé dojednané zakázky a nepřesměruje je k jinému výrobci. Česká republika by měla mluvit do podmínek prodeje, jelikož se společnost nachází v regionu s nejvyšší mírou nezaměstnanosti a vysokou koncentrací počtu osob.

Jakými prostředky lze zajistit fungování hutí v budoucnu, aby se situace neopakovala jako v případě OKD?

Jedna z variant je, že by se jako v některých jiných zemích, mohly některé hutní provozy vrátit zpátky státu. Vznikl by zde prostor pro hledání nového vlastníka, který může za určitých okolností garantovat minimálně střednědobou existenci.

Máte představu, kdo by na český trh mohl vstoupit a být vhodným nástupcem skupiny ArcelorMittal?

Naše přání je rozhodně to, aby to byl někdo, kdo je v tomto oboru profesionálem, má dlouhodobou zkušenost a je významným hráčem na trhu. To by byla ideální kombinace.

Jaké důsledky by měla situace, kdyby bylo přistoupeno k prodeji hutí v Ostravě, ale nenašel by se vhodný kupec?

Ta situace může nastat, to není vyloučené. Ale v tom případě je zde pak otázka postupu firmy ArcelorMittal. Také může být potenciálním vlastníkem na přechodnou dobu třeba právě stát. Právě stát prodal ostravské hutě za takových podmínek, že se investice společnosti ArcelorMittal vrátila velmi rychle. Takže je zde možnost, aby se k tomu ArcelorMittal postavil mnohem přátelštějším způsobem. Těch možností je ve hře ovšem víc. Pokud je firma v zisku a tvoří zdroje, tak ta možnost na pokračování výroby stále existuje.

V čem spatřujete přínos společnosti ArcelorMittal v České republice a proč by se česká strana měla snažit tuto skupinu přesvědčit o dalším působením v ČR?

Nelze vyloučit, že by ArcelorMittal Ostrava nemusel být vůbec v kompetenčním balíčku. Tuto variantu lze připustit do rozhodnutí komise 23. května. Nejedná se zde o prodej jedné ocelárny, ale o více firem po celé Evropě. Ve stejný čas tak bude nabídka pro investory velmi.