Areva ignorovala zadávací dokumentaci k tendru na Temelín

Temelín (zdroj ČTK)

Temelín (zdroj ČTK) Zdroj: ctk

Nikoli nedorozumění, jak tvrdí společnost Areva, ale zásadní pochybení v předložené nabídce stály za vyřazením francouzské firmy z tendru o dostavbu dvou bloků v Temelíně. „Mám dojem, jako by Areva ve své nabídce na dostavbu Temelína zcela ignorovala některé požadavky investora, tedy ČEZ, v zadávací dokumentaci,“ konstatoval zdroj blízký vládě.

Dle dvou na sobě nezávislých zdrojů Areva mimo jiné negarantovala ve své nabídce na dostavbu dvou bloků v Temelíně maximální cenu a maximální dobu stavby. Současně s tím firma nesplnila požadavky na 24měsíční garanci. Ta totiž měla běžet u každého z nově postavených bloků zvlášť, od okamžiku, kdy bylo konkrétní zařízení předáno investorovi. Areva ale v předložené nabídce konstatovala, že o termínu naběhnutí garance bude rozhodovat sama. „Podobných pochybení, která se neslučovala se zadáním ČEZ, ale bylo v nabídce Arevy víc,“ dodal zdroj.

Polostátní energetická firma vyloučila Arevu z tendru počátkem října. Zadavatel zakázky ČEZ zdůvodnil své rozhodnutí tím, že Francouzi nesplnili podmínky zákona o veřejných zakázkách ani další definovaná vylučovací kritéria. Areva poté předala ČEZ podrobné námitky proti rozhodnutí, kterým ji energetická firma vyřadila z tendru. Paříž své vyřazení ze soutěže označila za nedorozumění. ČEZ ale námitky Francouzů neakceptoval. Areva poté požádala Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, aby přezkoumal rozhodnutí ČEZ.

Elektrárenská firma oznámila, že nebude sdělovat, ani komentovat, konkrétní příčiny, kvůli kterým Arevu z tendru vyřadila. Zdůvodňuje to tím, že chce zachovat korektnost tendru.

Pokud Areva s odvoláním neuspěje, v tendru na dostavbu 3. a 4. bloku elektrárny Temelín zůstanou dva zájemci: americký Westinghouse a česko-ruské konsorcium Škoda JS, Gidropress a Atomstrojexport. Odhadovaná cena zakázky je 200 až 300 miliard korun.