Areva podle Nečase temelínský tendr podcenila

Areva

Areva Zdroj: profimedia.cz

Francouzská společnost Areva podle premiéra Petra Nečase podcenila svou přípravu na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. V rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny uvedl, že si firma vybrala špatný tým, který na nabídce pracoval, a ČEZ tak nemohl postupovat jinak než ji ze soutěže vyřadit.

„Areva fatálně selhala k našemu vzteku. My jsme velice stáli o to, aby v soutěži bylo silné evropské řešení. Stáli jsme o tři konkurenceschopné nabídky,“ řekl Nečas.

ČEZ firmu ze soutěže vyloučil v říjnu, když jí oznámil, že nenaplnila zákonné a další požadavky na stavbu jaderných bloků. V soutěži tak zůstávají pouze americko-japonská firma Westinghouse a česko-ruské Konsorcium MIR.1200, které tvoří Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress.

Areva chce proti vyřazení své nabídky dál bojovat. Její šéf Luc Oursel prohlásil, že o návrat bude usilovat případně i v Bruselu. „To je logické, že si nepřipustí, že selhali, byli by manažersky sami proti sobě. Ale chovali se tak, jako by jim nebylo jasné, že musí dávat nabídku podle zákona o veřejných zakázkách. Například se ostentativně odmítli zavázat ke konečné ceně,“ uvedl Nečas.

Vláda i samotný ČEZ jsou podle premiéra vyřazením francouzské firmy zklamáni. „A co vím zevnitř ČEZ, tak chtěli, stejně jako já, tři uchazeče a tři dobré nabídky. Když Areva předložila to, co předložila, zavládlo tam zděšení,“ dodal.