Areva se odvolala proti vyřazení z temelínského tendru

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Profimedia.cz

Francouzská společnost Areva se odvolala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) proti rozhodnutí ČEZ o jejím vyřazení z tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. Podle ČEZu tento krok nebude mít vliv na původní plán, podle něhož vítěze chce tendru vybrat do příštího července a smlouvu podepsat do konce příštího roku.

Areva argumentuje, že rozhodnutí o jejím vyloučení je porušením českého práva a zákona o zadávání veřejných zakázek. Komplexní a detailní nabídka, kterou podala v červenci tohoto roku, je prý v souladu s příslušnými předpisy dle české legislativy i kritérii výběrového řízení.

ČEZ s tím však nesouhlasí a trvá na tom, že Francouzi nesplnili zásadními způsobem zákonné a obchodní požadavky veřejné zakázky.

„Antimonopolní úřad nejspíš nikdy tak složitý tendr neposuzoval, ale do července příštího roku, kdy chceme vybrat vítěze, by to měl stihnout. Proto by původní harmonogram neměl být narušen,“ řekl na tiskové konferenci k hospodářským výsledkům ČEZ její generální ředitel Daniel Beneš.

Ve hře o dostavbu Temelína zůstává americký Westinghouse a česko-ruské konsorcium MIR 1200, které tvoří česká Škoda JS a ruské společnosti Atomstrojexport a OKB Gidropress.