Armáda potřebuje opravit tatrovácké podvozky, obrana vypíše zakázku

Tatra

Tatra Zdroj: Euro Jan Rasch

Ministerstvo obrany plánuje vypsat rozsáhlou zakázku na opravu podvozků armádních Tater 815. Za jejich kontrolu, běžné opravy a udělání zákonných revizí ministerstvo zaplatí asi 165 milionů korun. Vyplývá to z věstníku veřejných zakázek.

„Účelem veřejné zakázky je zabezpečení plné funkčnosti a provozuschopnosti podvozků vozidel Tatra T-815 8×8, 6×6, 4×4 bez speciálních nástaveb na základě dílčích objednávek,“ uvádí se v odůvodnění zakázky.

Kromě běžných oprav a zákonných revizí by vítězná společnost měla zajistit i kontroly a potřebná seřízení. Ministerstvo si od zakázky slibuje „zabezpečí obnovení provozní spolehlivosti“ podvozků vozidel Tatra T-815 a dosažení stanovených technických parametrů.

Zakázka je rozdělena do pěti částí podle místa, kde by k opravám mělo docházet, a to nejvíce 50 kilometrů od Brna, Hranic na Moravě, Hradce Králové, Českých Budějovic a Slaného.

Armáda podle dřívějších údajů provozuje asi 2700 Tater T 815. Druhým nejpoužívanějším typem Tatry v armádě je T 810, kterých mají vojáci k dispozici několik set kusů.

Tatra investuje čtvrt miliardy, před dvěma lety přitom byla na mizině