Audi dá do rozvoje přes 600 miliard korun. Investice budou rekordní

V roce 2015 chce Audi prodat 1,5 milionu vozů

V roce 2015 chce Audi prodat 1,5 milionu vozů Zdroj: reuters

Německým automobilkám, které vyrábějí luxusní vozy, se daří. Audi nyní další růst podpoří rekordními investicemi do nových modelů a závodů. Cíl je jasný. Audi chce předběhnout konkurenční BMW.

Německý výrobce luxusních automobilů Audi hodlá do roku 2018 investovat zhruba 22 miliard eur (zhruba 604,6 miliardy korun) do nových modelů, závodů a technologií. Plánovaná investice je prý nejvyšší v dějinách automobilky. Audi je stejně jako mladoboleslavská Škoda Auto součástí největšího evropského automobilového koncernu Volkswagen.

Automobilka Audi oznámila, že více než polovina této částky půjde do německých provozoven firmy v Ingolstadtu a v Neckarsulmu. Zhruba 70 procent z celkem plánované investice je určeno na nové modely a technologie.

Boj o světovou jedničku

Audi chce do roku 2020 zvýšit roční prodej na více než dva miliony vozů a rozšířením modelů aut ze současných 49 na 60 předstihnout BMW coby největšího výrobce luxusních automobilů na světě.

Chystaná investice podle agentury Reuters podpoří zahraniční expanzi automobilky. Společnost letos v Mexiku zahájila výstavbu svého prvního závodu na americkém kontinentu. Výrobu zahajuje i v Číně a v budoucnu by ji chtěla mít v Brazílii. Firma přitom plánuje, že příští rok v zahraničí poprvé vyrobí víc aut než v Německu.