Australské fondy v Česku posílí, za podíl v EP Infrastructure zaplatí Křetínskému přes 1,5 miliardy eur

Plynovod Eustream

Plynovod Eustream Zdroj: EPH

ilustrační foto
České Radiokomunikace
České Radiokomunikace
4
Fotogalerie

Infrastrukturní fondy australské finanční skupiny Macquarie mají česká a slovenská aktiva rády. Holdingu EPH Daniela Křetínského zaplatí fond MEIF5 přes 1,5 miliardy eur za 30 procent akcií ve společnosti EP Infrastructure. Do ní patří provozovatelé plynovodů, plynové zásobníky a teplárny v Česku a na Slovensku. 

České a slovenské stopy se dají najít také ve fondech MEIF označených 2, 3 a 4. Dvojka a trojka vlastní České radiokomunikace. Do čtyřky patří slovenský Towercom, což je tamní obdoba Radiokomunikací.

 Zároveň tento fond má přes 49 procent akcií innogy Grid Holding, matka dominantního českého distributora plynu GasNet a poskytovatele služeb GridServices. Letos jeden z australských realitních fondů koupil od společnosti HB Reavis logistické parky za 79 milionů eur.

V EP Infrastructure si Macquarie kupuje podíl na regulovaném energetickém byznyse, který slibuje stabilní zisky. Když EPH letos chvíli uvažoval, že část akcií infrastrukturní firmy prodá na burze, sliboval investorům rostoucí dividendu.

Letos EPIF rozdělí na dividendách zhruba 365 milionů eur. Do roku 2020 mají dividendy na akcii růst o 3 procenta ročně. Po roce 2020 plánuje firma vyplácet akcionářům celou hotovost, pokud pro ni nenajde investiční uplatnění.

Vazby obou firem mohly být ještě těsnější. Provozovatel slovenských tranzitních plynovodů Eustream, který patří do EPIF, se spolu s Macquarie podle rakouských médií ucházel o koupi 49 procent akcií rakouské firmy Gas Connect. Ta provozuje rakouské tranzitní plynovody. Nakonec ale slovensko-australské konsorcium neuspělo.

Křetínského holding naopak stanul proti Australanům v boji o východoněmecké doly Vattenfallu. Macquarie se v tendru postavily po bok německé společnosti Steag. Doly nakonec získal Křetínský spolu s PPF Investments.