Křetínský ovládne 94 procent EPH, z holdingu vlastnicky odchází Tkáč

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Daniel Křetínský, EPH
Patrik Tkáč, koláž
Plynovod Eustream
Daniel Křetínský
7
Fotogalerie

Novým většinovým vlastníkem Energetického a průmyslového holdingu bude Daniel Křetínský. Dosavadní více než třetinový akcionář energetické skupiny navýší svůj podíl na 94 procent. Z holdingu vlastnicky odchází Patrik Tkáč, který dosud v EPH držel stejně jako Křetínský 37,17 procenta akcií, a společnost Biques Limited, v níž byli soustředění soukromí investoři a která patří do struktur banky J&T. Celá transakce oceňuje holding EPH na zhruba pět miliard eur. 

Tkáč prodejem akcií získá 1,7 miliardy eur. Tato suma se může navýšit po další miliardu eur, záležet bude na růstu hodnoty EPH v příštích letech, oznámil holding v oficiální zprávě. Investoři z Biques Limited dostanou více než 1 miliardu eur. Spolu s Křetínským, který je také spolumajitelem firmy Czech Media Invest, vlastníka vydavatele deníku E15, společnosti CN Invest, budou EPH nově vlastnit také vybraní manažeři. Ti si mohou koupit až 6 procent akcií.

Část peněz na vlastnický veletoč v největší energetické skupině ve střední Evropě dodají australské infrastrukturní fondy Macquarie. Ty od EPH koupily 30 procent akcií ve společnosti EP Infrastructure. Ta tvoří hlavní část hodnoty celého holdingu a patří do ní především provozovatel slovenských tranzitních plynovodů Eustream, slovenští distributoři plynu a elektřiny či české teplárny. Z údajů, které o obou transakcích holding zveřejnil, vyplývá, že za tyto akcie EPH inkasoval přes 1,5 miliardy eur.

Za 1,5 miliardy eur od Australanů EPH vykoupí podíl od Biques Limited (25,67 procenta) a minoritní podíly, které v holdingu drží Křetínský a Tkáč, dohromady 30 procent akcií. Ty holding zruší.

„Touto transakcí pro mě a ostatní partnery J&T dochází k částečné realizaci zisků z mimořádně úspěšného projektu. Prodej podílů umožňuje zakladatelům J&T kumulovat prostředky ve výši více než tři miliardy eur. Takto získaný kapitál, spolu s prostředky, které spravujeme našim klientům, chceme použít na vznik nového silného investičního fondu,“ říká Patrik Tkáč předseda představenstva J&T Banky. Investovat chce především do projektů bývalých partnerů J&T, včetně projektů Křetínského.

Na vystoupení Biques Limited z EPH se firma dlouhodobě připravovala. Kvůli němu založila EP Infrastructure a letos na jaře chvíli uvažovala, že část infrastrukturní firmy prodá na burze. Získané peníze chtěla použít k vyplacení investorů z okruhu J&T.

„Dohoda o ukončení investice Patrika Tkáče, vznikala až v posledních měsícíchPokud jde o podmínky transakce, z mého pohledu je klíčové, že splátkový kalendář a další podmínky jsou sjednány tak, aby potvrdily velmi silný finanční profil skupiny EPH a rovněž umožní i další růst skupiny prostřednictvím akvizic," komentoval transakci Křetínský. Platba za Tkáčovy akcie je rozložená do dlouhodobějšího splátkového kalendáře. Podmínky jsou podle Křetínského takové, aby neohrozily stabilitu EPH a umožnily firmě dál růst prostřednictvím akvizic.

Dokončení transakce se očekává během příštího roku. Vstup Macquarie do EP Infrastructure musí ještě schválit antimonopolní úřady.